Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya başlattığı askeri saldırı 11'inci ayını bitirdi.
Yakın gelecekte çatışmaların biteceğine dair emare şimdilik görünmüyor.
Savaşı kazanmak için tüm imkanlarını kullanan iki tarafın da şu ana kadar ne kadar insan kaybı verdiğine dair ise net bilgi yok. Ancak onbinlere ulaşan rakamlar dillendiriliyor.
Savaşın en olumsuz etkilediği toplumlar hiç kuşku yok ki bizzat mücadelenin tarafı olan Ukraynalılar ve Ruslar.
Ancak halen Rusya Federasyonu veya geçmişteki Sovyet Cumhuriyetleri içerisinde yer alan Kırım Tatarları, Çeçenler, Belaruslular, Dağıstanlılar gibi kimi halklar da bu savaşı iki yönlü yaşıyor.
Çünkü hem Rus ordusunda hem Ukrayna ordusunda bu halklara mensup çok sayıda asker var.
Aynı halkın mensupları farklı orduların saflarında birbirlerine kurşun sıkıyor
Sadece bir hafta içerisinde Ukrayna ordusu saflarında savaşan Kırım Tatarlarından Asan Seydametov ve Seyran Kadirov, çatışmalarda yaşamını yitirdi.
Kırım, normal şartlarda Ukrayna'ya bağlı özerk bir bölge iken 2014'te Rusya tarafından ilhak edildi.
Bu tarihte pek çok Tatar, Kırım'dan ayrılıp Ukrayna'ya göç etti. Buna karşın Kırım'da yaşamaya devam edenler de var.
Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarları seferberlik kapsamında Ukrayna ordusuna katılırken, Kırım'da kalıp yine Rusya tarafından ilan edilen seferberlik nedeniyle Rus ordusuna alınanlar da var.
Sadece Kırım Tatarları ve Çeçenler değil başkaları da var
Konuya dair görüşünü aldığımız Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay da savaşı Ukrayna ordusunda savaşan Kırım Tatarlarının genellikle gönüllülerden oluştuğunu ancak Rus ordusunda olanların zorla ve seferberlik kapsamında askere alındığını öne sürdü.
Karatay, geçen hafta Rus ordusu saflarında savaşırken esir düşen bir Kırım Tatarı'nın tutuklu bulunduğu cezaevinden af vaadiyle çıkarılarak askere alındığının anlaşıldığını kaydetti.
Karatay'a göre sadece Kırım Tatarları ve Çeçenler savaşı çift cephede yaşamıyor. Onlar dışında Kazan Tatarları, Azerbaycanlılar, Başkurtlar, Ahıska Türkleri de Ukrayna saflarında gönüllü savaşanlar olduğu gibi yine seferberlik nedeniyle bu halklardan da çok sayıda kişi Rus ordusuna alındı.
Şu ana kadar Ukrayna ordusu saflarında savaşan altı Kırım Tatarı'nın öldüğünü söyleyen Karatay, benzer şekilde Rus ordusu bünyesinde savaşan başta Kırım Tatarı olmak üzere diğer halklardan çok sayıda askerin öldüğünün bilindiğini kaydetti.
Çeçenler en çok Rusya saffında ama Ukrayna ile savaşanları da var
Savaşı iki cepheli yaşayan halkların başında ise Çeçenler geliyor.
Çeçenistan'dan gelen destek güçleri savaşın başından beri Rusya'nın cephedeki en önemli kozlarından biri.
Ancak bunun yanında daha önce Çeçenistan'daki Rusya karşıtı bağımsızlık savaşına katılıp başarısız olunmasının ardından farklı ülkelere dağılan ve geçen yıl savaşın başlamasıyla Ukrayna'ya destek amaçlı gelen Çeçenler de var.
Savaşın başında bu ülkeye gelerek Şeyh Mansur ve Dzhokhar Dudaev isimli Çeçen taburları oluşturdukları basına yansımıştı. Ancak bunların sayısı Çeçenistan'dan gelen kuvvetler kadar fazla değil.
Kendisi de Çeçen olan ve Çeçenistan üzerine araştırmaları olan Taylan Han da bu durumu doğruluyor.
Ukrayna saflarında savaşan Çeçenlerin olduğunu kaydeden Taylan Han, buna karşın cephede halen Çeçenya olarak adlandırdıkları Çeçenistan yönetimine bağlı kimi birliklerin de Rus ordusuyla hareket ettiğini söyledi.
Dağıstanlılar da iki cephede
Taylan Han, aynı zamanda geçen günlerde Dağıstanlı gönüllülerden oluşan bir birliğin Ukrayna ordusuna katıldığını ancak aynı zamanda Rusya’nın bir parçası olan Dağıstan Cumhuriyeti'nden çok sayıda kişinin Rusya tarafından askere alındığını hatırlattı.
© The Independentturkish