Netflix'in yeni hiti Solgun Mavi Gözler'de anlatılanın ne kadarı gerçek?

Christan Bale'in son filmi, bir dedektifin geleceğin ünlü yazarı Edgar Allan Poe'yla tanışmasını konu alıyor

Netflix'in yeni filmi Solgun Mavi Gözler (The Pale Blue Eyes) 6 Ocak'ta yayımlandı ve kısa sürede platformun en çok izlenenleri arasına girdi.

Scott Cooper'ın yönettiği film, 1830'da ABD'deki West Point Askeri Akademisi'nde yaşanan cinayeti çözmekle görevlendirilen dedektif Augustus Landor ve okulun öğrencilerinden geleceğin ünlü yazarı Edgar Allan Poe'nun işbirliğini anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Solgun Mavi Gözler'de dedektif Landor'ı ünlü oyuncu Christian Bale oynarken, Edgar Allan Poe'yu da Harry Potter serisindeki zorba kuzen Dudley Dorsey rolüyle tanınan Harry Melling canlandırıyor.

Filmin ardından polisiye türünün öncüsü olan ve karanlık dedektif hikayeleriyle tanınan Poe'nun gençliğinde böyle bir olay yaşayıp yaşamadığı merak konusu oldu.

Poe'nun gençliğinde West Point Askeri Akademisi'nde 6 ay geçirdiği doğru olsa da film, Louis Bayard'ın 2003'te yayımladığı aynı isimli kurgu kitabından uyarlandı.

Bazı gerçek olaylardan esinlenen Bayard bu kitapta, hayranı olduğu Poe'nun dedektif öykülerine, gizeme ve karanlık hikayelere duyduğu ilginin arka planını hayal etmeye çalışmıştı.

Yazar Bayard, Poe'nun West Point'te geçirdiği dönemin bilinmeyen kısımlarını doldurarak bir tür orijin hikayesi yarattı. Poe'nun korkuya ve ölüm temasına olan tutkusunu, kurgusal bir hikayeyle birleştirdi.

Film, "Solgun Mavi Gözler" adını da Poe'nun ünlü bir hikayesinden alıyor. Yazarın 1843'te bir dergide yayımlanan Gammaz Yürek (The Tell-Tale Heart) öyküsünde anlatıcı, solgun ve mavi gözlü yaşlı bir adamı nasıl öldürdüğünü aktarır. Gotik kurgu klasikleri arasında sayılan Gammaz Yürek, aynı zamanda Poe'nun en bilinen kısa öykülerinden biri.

 

Independent Türkçe, CNet, Collider

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU