Ünlü besteci John Williams, E.T.'nin ikonik sahnesini NASA'ya sordu

Besteci, bu soruyu yıllarca düşünmüş

Film, Elliot adlı bir çocuğun, uzaylıların yanlışlıkla geride bıraktığı bir canlıyla arkadaşlığını konu alıyor (Universal Pictures)

Ünlü besteci John Williams, E.T.'deki (E.T. The Extra-Terrestrial) bir sahneyle ilgili şüphelerini gidermek için NASA'ya danıştığını açıkladı.

Williams, 2002 yapımı bilimkurgu filminin yönetmeni Steven Spielberg'le önceki günlerde ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenen bir etkinlikte bir araya geldi.

Besteci American Cinematheque derneğinin düzenlediği etkinlikte en sevdiği Spielberg filminin E.T. olduğunu söyledi. Filmin müziklerini de bizzat Williams bestelemişti.

Müzisyen, "Bunu söylemesi zor, çünkü bence Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan), şimdiye kadar yapılmış en iyi II. Dünya Savaşı hikayesi" diye konuştu:

Ama bence E.T., Steven'ın başyapıtı olabilir. Adeta mükemmel bir film.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna rağmen Williams'ın E.T.'deki bir sahne üzerine uzun süre düşündüğü anlaşıldı.

Buna göre 90 yaşındaki besteci, Elliott ve arkadaşlarının Ay'ın önünden bisikletle uçtuğu sahnede pedalları ne kadar hızlı çevirmesi gerektiğini bir NASA astronotuna sordu.

2022'de NASA'dan Olağanüstü Kamusal Başarı Madalyası alan ünlü müzisyen, yıllarca düşündüğü bu soruyu ödülü kendisine sunan astronota yönelttiğini belirtti:

Yerçekiminden kurtulabilmek için ne kadar hızlı olmanız gerekiyor? Bunun cevabını hiç bilmiyordum ama hep aklımdaydı.

"Geçenlerde müzikal işler için Kennedy Center'a gittim ve NASA bana ödül vermeye karar verdi" diyen Williams, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ödülü bana sunan adam bir astronottu ve sakin bir anda ona yerçekiminden kurtulma hızını sordum. Saatte 28 bin kilometre olduğunu söyledi.

Williams daha önce Spielberg'ün 1975 yapımı Jaws ve 1993 yapımı Jurassic Park filmlerinin de müziklerini bestelemişti.

 

Independent Türkçe, IndieWire, MovieWeb

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU