ABD Kongre baskını soruşturmasında radikal sağcı Proud Boys'un davası başladı

"Geri durmadılar, beklemeye geçmediler, seferber oldular"

ABD'yi ayağa kaldıran Kongre baskınında protestocular, eylem alanına darağacı maketleri kurmuştu (AFP)

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında etkin rol oynayan radikal sağcı Proud Boys grubunun 5 üyesiyle ilgili duruşma başladı.

Başkent Washington'daki Federal Bölge Mahkemesi'nde perşembe günü görülen davada, Proud Boys'un lideri Henry Tarrio'nun yanı sıra Joseph Biggs, Ethan Nordean, Zachary Rehl ve Dominic Pezzola mahkemeye çıktı.

Federal savcı Jason McCollough, 5 üyeyi 2020 başkanlık seçimlerini kaybeden eski Başkan Donald Trump'ı iktidarda tutmak için güç kullanarak isyan komplosu kurmakla suçladı.

1861'de Amerikan İç Savaşı döneminde suç kapsamına alınan bu eylem 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McCollough, Proud Boys üyelerinin 3 Kasım 2020'de gerçekleşen seçimlerden önce Trump'la ilişkilerini güçlendirdiğine dikkat çekti.

Trump ve o dönemki rakibi Joe Biden, Fox News kanalında 29 Eylül'de düzenlenen canlı yayında karşı karşıya gelmişti. Duruşmada, Trump'ın yayında Biden'ın çağrısına rağmen beyaz üstünlükçü grubu kınamadığı, "Proud Boys, geri çekilin ve beklemede olun" dediği hatırlatıldı.

Kongre baskınını "demokrasimizin kalbine saldırı" diye niteleyen McCollough, Proud Boys üyeleri için şunları söyledi:

Bu kişiler seçtikleri adayın seçimleri kazanamaması halinde savaş çıkaracaklarını söylemişti. Geri durmadılar, beklemeye geçmediler. Bunun yerine seferber oldular.

Savcı, Kongre baskınında yer alan diğer radikal sağcı Oath Keepers grubu gibi Proud Boys'un da baskından önce Trump'ın düzenlediği başka mitinglere katıldığına dikkat çekti.

Bu mitinglerde Oath Keepers ve Proud Boys'un iletişim halinde olduğu ve Kongre baskınında koordineli hareket ettikleri öne sürüldü. Proud Boys üyeleriyse tüm iddiaları reddetti.
 


Proud Boys'un lideri Tarrio'nun avukatı Sabino Jauregui, grubun ırkçı ve cinsiyetçi olmadığını savundu. Jauregui, Kongre baskınında asıl suçlunun Trump olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

Bu kişilere seçimde hırsızlık yapıldığını söyleyen Trump'tı. 6 Ocak'ta oraya gitmelerini söyleyen de Trump'tı. 6 Ocak'ta yaptığı konuşmayla bu kalabalığı Kongre binasının üstüne salan da kendisiydi.

Öte yandan Washington DC'deki Olympia bölgesinde 12 Aralık 2020'de düzenlenen Trump mitinginde Proud Boys üyeleri, bir kilisenin üzerinde asılı Siyahların Hayatı Önemlidir pankartını indirip sokakta ateşe vermişti.

Bunun üzerine çıkan çatışmalarda Proud Boys üyelerinden Jeremy Bertino, solcu bir eylemci tarafından bıçaklanmıştı.

Tarrio'nun sağ kolu olarak tanınan Bertino, Ekim 2022'de çıkarıldığı mahkemede Kongre baskınındaki rolünü kabul ederek suçunu itiraf etmişti.

Oath Keepers grubunun kurucusu Stewart Rhodes'un da kasımda görülen davada isyan komplosu kurma suçu işlediğine karar verilmişti.

Bir sonraki duruşmanın tarihi henüz belirlenmedi.



Independent Türkçe, New York Times, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU