Güney Koreliler "Dikkat uydu düşebilir" mesajıyla uyandı

"Lütfen bu saatlerde dışarı çıkarken dikkatli olun"

Uydu, Challenger Uzay Mekiği'yle fırlatılmıştı (NASA)

Güney Kore'de deprem ya da koronavirüs salgınıyla ilgili cep telefonlarına uyarı gelmesine alışkın olan halk, farklı bir uyarıya uyandı.

Güney Kore Bilim ve Bilişim ve Teknolojileri Bakanlığı bugün gönderdiği mesajda, kullanılmayan NASA uydusunun bazı parçalarının Kore yarımadasına düşebileceğini kaydetti. Sabah saatlerinde yollanan bildirimde "Lütfen bu saatlerde dışarı çıkarken dikkatli olun" ifadesi yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık daha sonra uydunun yarımada üzerinden geçip gittiğini duyurdu. NASA'nın uydusunun atmosfere girerken yanıp yanmadığı ya da bir yere düşüp düşmediğine dair bir açıklama yapılmadı. Ülkede uydu kaynaklı herhangi bir can ya da mal kaybı olmadı.

Yaklaşık 2,5 ton ağırlığındaki cihaz, 1984'teki Earth Radiation Budget Experiment (Dünya Radyasyon Bütçesi Deneyi) kapsamında fırlatılan üç uydudan biri.

Earth Radiation Budget Satellite (Dünya Radyasyon Bütçesi Uydusu) adlı uyduda Dünya'nın enerji bütçesini ölçmeye ve stratosferi analiz etmeye yarayan aletler var. İki yıl sürmesi beklenen görev, 2005'te son bulmuş ve uydular uzay çöpü haline gelmişti.

NASA, uydunun büyük kısmının atmosfere girerken yanacağının tahmin edildiğini bildirdi. Buna rağmen bazı parçaların gezegene düşebileceği ancak herhangi birinin zarar görme riskinin 9 bin 400'de bir olduğunu duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Korea JoongAng Daily

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU