Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramak için gönderilen Yavuz sondaj gemisi çalışmaya başladı. Çalışmaları yerinde incelemek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, adanın batısında çalışan Fatih’ten sonra, Yavuz sondaj gemisinin de Karpaz-1 kuyusunda sondaja başladığını belirtti.
Bin 710 metreye ulaştı
KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile birlikte Yavuz sondaj gemisinde incelemeler yapan Bakan Dönmez, ‘Bugün itibarıyla bin 710 metre civarında bir sondaj derinliğine ulaşmış durumdayız. Burada yaklaşık 2,5-3 aylık bir program söz konusu olacak. Öyle ümit ediyoruz ki hedef noktaya ulaştığımızda inşallah burada doğal gaz varlığına da ulaşmış olacağız" dedi.
Bu ay ikinci sismik gemi de yola çıkacak
‘Varsa bulacağız" sloganıyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:
Bu noktada varsa (petrol-doğal gaz) bunun da en kısa sürede keşfini gerçekleştirmiş olacağız. Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz de KKTC’den almış olduğumuz ruhsat bölgelerinde ve adanın güneyinde Türkiye Cumhuriyeti Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün kendisine vermiş olduğu ruhsat bölgelerinde sismik araştırmalarına devam ediyor. Ağustos ayı içerisinde ikinci sismik gemimiz MTA Oruç Reis gemisini de Akdeniz’e göndereceğiz. Böylece iki sismik gemisi, iki sondaj gemisiyle Akdeniz’de bu çalışmaları sonuna kadar yapacağız.
KKTC’de yaşayan Türklerin hak ve menfaatlerinin sonuna kadar arkasında olduklarını belirten Dönmez, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bir oldubittiye getirerek tek taraflı ilan ettiği hukuksuz yetki alanlarını tanımadıklarını söyledi. Dönmez, geçen ay KKTC hükümetinin, adanın doğal kaynaklarının ortak komite kurularak birlikte değerlendirilmesine ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde adil şekilde paylaşılmasına ilişkin teklifi hakkında ise şunları söyledi:
Maalesef Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu teklifi reddetti. Bu ciddi teklifi yeniden değerlendirmek suretiyle sonuç almak üzere tarafların bir araya gelmesinin, her iki tarafın da menfaatine olacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Garantör ülkeler olarak gerektiğinde bu toplantılara destek vermeye hazır olduğumuzu da bir kez daha huzurlarınızda ifade etmek istiyorum.
Yavuz sondaj gemisi dünya çapında 15-16 gemiden birisi olduğunu belirten Dönmez, bu operasyonları yapabilen 5-6 ülkenin arasında yer alan Türkiye’nin deneyim kazandığını belirtti.
Maliyetli çalışmaları sürdürmek kolay değil
KKTC Başbakanı Tatar da gemideki mürettebatı ve mühendisleri çalışmalarından dolayı tebrik ettiğini ifade etti. Tatar, ‘Türk hükümetine bir kez daha teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz çünkü Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarlarımızın korunması bakımından, bu zenginliklerde Kıbrıs Türklerinin de haklarını savunabilmek ve başarılı çalışmalar içerisinde bulunmak için oldukça yüksek maliyetli çalışmaların sürdürülmesi kolay bir olay değildir” dedi.
Yavuz'a bölgede yürüttüğü sondaj faaliyetlerinde TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG İmbat Hücumbotu eşlik ediyor.
140 personel görev yapıyor
Altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz, 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip. 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunan Yavuz, 12 bin 200 metre derinliğe uluşabiliyor. Gemi, yüksekliği 6 metreye kadar olan dalgalarda dahi sondaj yapabiliyor. Toplam 140 personelin görev yaptığı gemide, oyun alanı, sinema ve spor salonu gibi sosyal alanlar ile bir doktor ve bir hemşirenin hizmet verdiği tam donanımlı revir bulunuyor.
Independent Türkçe