Suudi Arabistan'da neler oluyor?

Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman modern kalkınma projesiyle iktidara geldi ve istisnasız herkes bu iddialı vizyon projesine dahil oldu

Fotoğraf: AFP

Makaleme, söylemek istediklerime zemin hazırlayan Batılı bir medya kaynağından şu cümleyi ödünç alarak başlayacağım:

Dünya krize girerken, Suudi Arabistan modern bir süper güç olarak tarif ediliyor.


Bazılarının, Suudi rejiminin yakında yıkılacağına ve bölgede önemli bir güç olma projesinin sona ereceğine dair bahse girdiği bir dönemde; Suudi Arabistan, dini yapısı, yeraltı zenginlikleri, insan gücü ve stratejik konumu açısından potansiyel güç kaynaklarını yeniden keşfederek, bu kez tek gelir kaynağı olan petrolden uzaklaşarak, her alanda kapsamlı bir yeniden yapılanma ile kendini yenilemekle meşgul.

Son birkaç yıl içinde olanlar inanılmazdı ve kuşku duyanların hayallerini tersine çevirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakın zamana kadar, '2030 Vizyonu'ndan bahsetmek, en azından şüpheciler arasında bir hayal gibi görünüyordu.

Eylemlerin sesi yüksek çıktı ve kanıtlar hızlandı, proje üstüne proje, başarı üstüne başarı geldi.

2015 yılına kadar Riyad, Harameyn-i Şerifeyn'den (Mekke ve Medine'ye) sorumlu olması ve himaye etmesi, kutsal beldelere, hacılara ve umrecilere hizmet onuruna sahip olması nedeniyle yalnızca güçlü dini mirasa sahip siyasi- ekonomik bir güçtü.

Ancak Riyad yönetiminin o dönemde ülkenin geri kalan yönleriyle ilgilenmemesi, yeni sektörlerdeki genişlemesini kaybetmesine neden oldu.

Modern Suudi vizyonu, tüm kaynaklardan yararlanmaya, gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye, yenilikçi güçlü silahlar oluşturmaya ve ayrıca tüm olası kaynakların getirilerinin etkisini en üst düzeye çıkarmaya dayanıyordu.

Daha önce konuşmalar sürekli "Amerikan Rüyası" hakkındaydı ve daha sonra, Singapur ve Kore deneyimleri hakkında şarkılar söylendi. Her alanda öncü olarak anılan bir ülke bulursunuz...

Elde ettiğimiz şey, Suudi Arabistan'ın bölgede farklı standartlar uygulayan ve birçok alanda dünyaya öncülük eden modern, kalkınmacı bir ülke olduğunu defalarca hatırlatmaktı.

Batı, herhangi bir başarıya ulaşmak için yalnızca demokrasiye bahse girdi -ve hala da öyle- ve monarşilerin kendi reçeteleri olduğunu keşfetti.

Suudi parıltısında dikkat çekici olan şey, bunun çok çabuk, hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir.

Onlarca yıllık çalışmayı gerektiren şey birkaç yıl içinde elde edildi ve bu denklem, dönüşüm ve değişime doğru ilerlemek için ciddi resmi irade, istek, sağlam modern planlama, istisnai veriler, yetkilendirilmiş insan kaynakları ve büyük toplumsal kabul gerektiriyordu.

Bütün bunlar mevcuttu, birinin zili çalmasını bekliyordu ve sonra kimsenin beklemediği bir şey oldu. Suudilerin hayalini kurduğu şey gerçekleşti.

Başka kimse bunu ummuyor ve diğerleri buna karşı çalışıyordu. Şimdilik bu açıklamayla yetineceğim.

Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman modern kalkınma projesiyle iktidara geldi ve istisnasız herkes bu iddialı vizyon projesine dahil oldu. Uzmanlık, ilgi, istek ve ihtiyaçlara göre herkes bu değişimde benzer bir şey buldu.

Devasa projenin karşı karşıya olduğu zorluklar olduğunu kesinlikle inkar etmiyorum, aklı başında herhangi bir insan da bunu inkar etmez.

Bununla birlikte, ayırt edici olan, bunun esnek ve hızlı bir şekilde ele alınmasıdır. Projelerin, girişimlerin veya programların iptal edilmesi, geliştirilmesi veya birleştirilmesi ve beraberindeki koşullara yanıt verilmesi sık sık duyulur. Bu da binanın temel amaçlarına olumlu yansır.

Her şeyi başarmanın zemini olarak belki de en önemli adım, radikalizme karşı savaş açmaktır.

Suudi Arabistan, radikalizmle mücadele için yerel ve küresel olarak erken bir projeye öncülük etti; askeri, bilişsel, medya, finansal…

Resmi kuruluşları destekledi, ittifaklar ve merkezler kurdu ve aşırılık yanlılarının projesini iptal ederek yerine kalkınmayı yerleştirdi.

Benim tahminime göre, radikalizmle mücadeleye yönelik aynı proje, aynı koşullar altında başka bir ülkede uygulansaydı, kolektif düşüncede kapsamlı bir değişimin gerici ve doğal bir sonucu olarak felaket olarak tanımlanabilecek şeyleri bulurduk, ama bu Suudi Arabistan'da olmadı.

"Onları şimdi. Hemen yok edeceğiz" projesinin sonucu çok dardı, olabilecek en iyi sonuç en az beklenen hasarla gerçekleşti. Ama adil şahsiyetler nerede?!.
 


Elde edilen her şeye rağmen, bu büyük Suudi ağacının yalnızca ilk tohumunu temsil ediyor.

Dünyada benzeri olmayan büyük projeler, ekonomik şehirler inşa etmek, yatırım çekmek, yeniliği ve yenilikçileri desteklemek, yeni alanlara öncülük etmek ve daha birçok şey...

Hepsi doğrulanma sürecinde, bazıları net özelliklere sahip ve diğerleri gerçekleşmeyi bekliyor.

Uzun durgunluk süreci başlangıçta karşılık verme arzusunu bastırdı, ancak art arda gelen başarılar ülkede zeka potansiyelini uyandırdı. Evet, bize benzeri görülmemiş bir kalkınma rönesansı vadediliyor.

Etkisi coğrafi sınırları aşıyor ve bölgenin çatışmalar ve krizlerin yükü altında on yıllar boyunca acı çektikten sonra uzun zamandır sabırsızlıkla beklediği bir kalkınma projesine katılmak için bizimle el sıkışmak ve ortak olmak için inisiyatif alan tüm ülkeleri içeriyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU