Savaş haberlerindeki yanıltıcı görüntüler için neden Arma 3 oyunu kullanılıyor?

Rusya ve Ukrayna arasındaki mücadele "İlk TikTok savaşı" diye adlandırılıyor

Arma 3'ün geliştiricisi Bohemia Interactive, Reuters ve AFP gibi basın kuruluşlarıyla çalışmanın sahte haberle mücadelenin en iyi yolu olduğunu savunmuştu (AFP)

Sahte haberlerde sık sık kullanılan taktiksel savaş oyunu Arma 3 bir kez daha dünya basınına konu oldu. AFP oyun görüntülerinin, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili defalarca kullanıldığını yazdı.

Video oyunun görüntüleri daha önce de Afganistan ve Suriye'deki çatışmalarda kaydedildiği iddiasıyla sıkça paylaşılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 19 Kasım'da başlattığı Pençe-Kılıç Harekatı'nın ardından da sosyal medyada Arma 3 görüntüleri paylaşılmıştı. Irak ve Suriye'nin kuzeyinde düzenlenen operasyona ait olduğu iddia edilen oyun sahnesi sosyal medyada yer almıştı.

Haber ajansı, gerçekçi duran görüntülerin büyük haber kuruluşları ve devlet kurumları tarafından da kullanıldığını yazdı.

Verilen örnekler arasında, Romanya'da yayın yapan Romania TV var. Kanalda kasımdaki bir canlı yayında Arma 3 videosu, Ukrayna'daki savaşa aitmiş gibi sunulmuştu. Eski Romanya Savunma Bakanı Corneliu Dobriţoiu ve eski istihbarat şefi Cătălin Harnagea, görüntüleri analiz etmişti.

Aynı ayda Rusya-Ukrayna savaşında çekildiği iddia edilen ancak Arma 3'e ait olan videolar sosyal medyada dolaşıma girmişti. Bunlar arasındaki bir videoda ABD yapımı Javelin füzelerle Rusya'ya ait tankların vurulduğunun gösterildiği iddia edilen bir Arma 3 görüntüsü mevcut.

Haberde videolardan birine "Bu savaştan sonra Ukrayna'dan nasıl savaşılacağına dair NATO güçlerini eğitmelerini istemeliyiz" şekilde yorum yapıldığı vurgulandı.

"İlk TikTok savaşı"

İnternetteki yalan haberlerle mücadele eden First Draft adlı organizasyonunun kurucularından Claire Wardle, "Bunun sürekli olması, insanları kandırmanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor" dedi.

Wardle, video oyunları giderek daha iyi hale geldiğini ve bu yüzden ilk bakışta gerçek gibi görünebileceğini söyleyerek uyardı:

İnsanların meta verilere bakmak da dahil olmak üzere görüntüleri nasıl doğrulayacaklarını bilmeleri gerekiyor.

Haber ajansı, Rusya-Ukrayna savaşında çatışma bölgelerinden sosyal medyaya sürekli görsel akışı olduğunu, iki tarafın burada da çatışma halinde bulunduğunu yazdı. Savaşın bu yüzden "İlk TikTok savaşı" diye adlandırıldığı belirtili.

Öte yandan uzanmanlar, Arma 3 görüntülerinin arkasındaki gerçeği kanıtlamamanın basit olduğunu söyleyerek bu sahte haber akışının arkasında devletlerin olmadığını düşünüyor.

Araştırma ve teyit alanlarında uzmanlaşan internet sitesi Bellingcat'ten Nick Waters, "Bu içeriği yayımlayan kişilerin sadece, kaç kişiyi kandırabileceklerini görmek isteyen troller olmasından şüpheleniyorum" diye konuştu. Waters sahte görüntülerin etkileşim isteyen "saf kişiler" tarafından da paylaşıldığını savundu.

Video oyunun geliştiricisi Bohemia Interactive de kasımda konu hakkında bir video paylaşmıştı. Videoda "oyun içi görüntü"yle "tipik sahte görüntü"yü karşılaştırılmıştı.
 


Bu rehberde sahte görüntülerde düşük çözünürlük, titreyen kamera, gece görüntüleri, ses ve insan eksikliği ve gerçekçi görünmeyen araçla üniforma gibi detaylar yer aldığına dikkat çekilmişti.

Şirketin halkla ilişkiler yöneticisi Pavel Křižka şöyle konuşmuştu:

Arma 3'ün modern savaş çatışmalarını bu kadar gerçekçi bir şekilde simüle etmesi gurur verici olsa da gerçek savaş görüntüleriyle karıştırılmasından ve savaş propagandası olarak kullanılmasından kesinlikle memnun değiliz.

Oyunun hem geçmişte hem de şu an sahte haberler için kullanıldığını vurgulayan Křižka, görüntülerin kaldırılması için sosyal medya platformlarıyla çalıştıklarını ancak bunun yetersiz kaldığını açıklamıştı:

Kaldırılan her videoyla birlikte her gün 10 video daha yükleniyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Pagina de media

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU