El Pais: Turnuvaya başörtüsüz katılan İranlı satranççı Hadım, İspanya'ya yerleşecek

"25 yaşındaki oyuncu, ülkesi adına bir daha yarışmayabilir"

Hadım, Kadın Büyüküsta ve Uluslararası Usta unvanlarına sahip (Reuters)

Başörtüsü takmadan yarışarak gündem olan İranlı satranç oyuncusu Sara Hadım'ın ülkesine dönmeyip İspanya'ya gideceği bildirildi.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan ve oyuncuya yakın olduklarını söyleyen iki kişi, 25 yaşındaki satranççının eşi Ardeşir Ahmedi ve çocuğuyla İspanya'daki bir şehre taşınacağını öne sürdü.

Kimliklerini paylaşmayan kaynaklar, güvenlik gerekçesiyle şehrin adını da söylemedi.

Haberde, satranççının ailesinin İspanya'da bir dairesi olduğu ifade edilirken, oyuncunun oturma izni aldığına ya da siyasi sığınma başvurusu yaptığına dair bilgi bulunmadığı aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, Hadım'ın tekrar İran adına satranç müsabakalarına katılmayabileceğini de belirtti.

Haberde, 32 yaşındaki yönetmen ve çevre aktivisti Ahmedi'nin Kanada pasaportuna sahip olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Satranççı, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'ın yorum talebine yanıt vermedi.

İranlı oyuncular Hadem ve Atousa Purkaşiyan'ın, Kazakistan'ın Almatı kentinde bu hafta düzenlenen FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'ndaki müsabakalara başörtüsüz katıldığı görülmüştü.

Norveçli şampiyon Magnus Carlsen'in de yer aldığı etkinlikteki görüntüler, İran'da süren Mahsa Emini protestolarına destek olarak yorumlanmıştı. İki oyuncu da başörtüsü takmadan turnuvada yarışmalarına dair herhangi bir yorum yapmadı.

Rekabi'nin "evi yıkılmıştı"

Elnaz Rekabi de 16 Ekim'de Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanışı Şampiyonası'nın son turunda başörtüsüz yarışarak gündem olmuştu.
 


Kendisinden bir süre haber alınamayan sporcu, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü savunmuştu. BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin İran bürosuysa kimliğini açıklamadığı kaynaklardan edindiği bilgiye göre tırmanıcının özür dilemesi için baskı altında bırakıldığını öne sürmüştü.

BK merkezli Farsça haber kanalı Iran International da 1 Aralık'taki haberinde 33 yaşındaki tırmanıcının ailesinin evinin yıkıldığını öne sürmüştü.
 


Mahsa Emini protestoları

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'nün (IHR) 28 Aralık'taki açıklamasına göre protestolarda şu ana dek en az 476 gösterici öldü, 18 binden fazla kişiyse gözaltına alındı. Aynı dönemde en az 60 güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti. İran hükümetiyse en az 200 kişinin öldüğünü savunuyor.

Ayrıca 6 Aralık'ta gösteriler sırasında tutuklanan 5 kişiye daha ölüm cezası verilmesiyle, idama çarptırılan protestocu sayısı da 11'e çıktı. İki eylemci de idam edildi.



Independent Türkçe, Guardian, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU