ABD ve Meksika, en büyük uyuşturucu baronlarından El Mencho'nun peşinde

Nemesio Oseguera Cervantes'in başında 30 milyon Meksika Pesosu ve 10 milyon dolar para ödülü var

Meksika'nın en büyük karteli CJNG, El Mencho'nun kardeşinin yakalanmasının ardından bir aracı kundaklamıştı (Reuters)

ABD ve Meksika, "El Mencho" lakaplı uyuşturucu baronu Nemesio Oseguera Cervantes'in peşinde.

Meksika'nın en büyük suç örgütü Jalisco Yeni Nesil Karteli'nin (CJNG) lideri Cervantes, hem Meksiko hem de Washington yönetiminin en çok aradığı isimlerden biri.

Meksika, 56 yaşındaki uyuşturucu baronunun yakalanmasını sağlayanlara 30 milyon Meksika Pesosu (yaklaşık 28,9 milyon TL), ABD'yse 10 milyon dolar para ödülü teklif ediyor.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Meksika güvenlik güçlerinin El Mencho'yu bulmak için yıllar sürdürdüğü operasyonlarda CJNG'yle yaşanan çatışmalara dikkat çekerek, süreci "karşılıklı bir intikam satrancı" diye niteledi.

Haberde, El Mencho'nun kardeşi Antonio Oseguera Cervantes'in 20 Aralık'ta Meksika'da yakalanmasıyla CJNG'ye büyük darbe vurulduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tony Montana lakaplı Osegura'nın kartel adına kara para aklama, yüklü miktarda silah alma ve çeşitli saldırı suçlarına karıştığı düşünülüyor.

Osegura'nın yakalanmasının ardından kartelin faaliyet gösterdiği Jalisco, Colima ve Michoacan eyaletlerinde güvenlik güçlerinin, misillemeye karşı en üst düzey alarma geçtiği de ifade edildi.

Öte yandan CJNG, 10 Aralık'ta Meksika ordusundan Albay José Isidro Grimaldo Munoz'u kaçırmıştı. El Mencho'nun kardeşinin yakalanması da kimileri tarafından buna karşı bir misilleme olarak yorumlanmıştı.

El Pais'e konuşan Meksikalı güvenlik uzmanı Alejandro Hope, iki olay arasında doğrudan bağlantı olmadığını, güvenlik güçlerinin Osegura'yı yakalamak için çok daha uzun süredir hazırlık yaptığını savundu.

CJNG üzerine araştırmalar yapan güvenlik uzmanı Carlos Flores ise Meksika hükümetinin yürüttüğü operasyonlarda stratejik hatalar yapıldığını öne sürdü.

Flores, "hükümetin kişilere değil kartel ağlarına odaklanması gerektiğini" savunarak, operasyonların koordineli şekilde gerçekleştirilmediğini iddia etti.

2006-2012'de Meksika Ulusal İstihbarat Merkezi'nin başkanlığını yapan Guillermo Valdes ise "suç örgütlerini çökertmek için genel bir strateji olmadığı ve sadece örgüt liderlerine odaklanıldığı" değerlendirmesini yaptı.
 


El Mencho kimdir?

Michoacán eyaletindeki Aguililla şehrinde yoksul bir aileye doğan Cervantes, 1980'lerde kaçak olarak ABD'ye girmişti.

19 yaşındayken Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrinde hırsızlık, ruhsatsız silah taşıma ve uyuşturucu satma suçlarından yakalanan El Mencho, Meksika'ya sınırdışı edilmişti.

Daha sonra tekrar ABD'ye yasadışı şekilde giren Cervantes, 26 yaşındayken yine uyuşturucu satma suçundan yakalanmış, kendisine 5 yıl hapis cezası verilmişti.

Teksas'taki Big Spring Hapishanesi'nde 4 yıl yattıktan sonra şartlı tahliye edilerek yeniden Meksika'ya gönderilmişti.
 

el mencho.jpg

ABD ve Meksika, 2000'lerin başından beri El Mencho'nun yasadışı faaliyetlerini takip ediyor (DEA)​​​​


Meksika'daki Jalisco eyaletinde bir süre polis olarak görev yapan Cervantes, daha sonra Milenio Karteli'ne girmişti. El Mencho daha sonra 2009'da bu kartelden ayrılarak CJNG'yi kurmuştu.

2015'te Meksika ordusunun düzenlediği bir operasyonda El Mencho'nun adamlarından biri öldürülmüştü. Kartel de misilleme olarak askeri konvoya saldırı düzenlemiş, saldırıda 15 asker hayatını kaybetmişti.

2021'de El Mencho'nun eşi Rosalinde Gonzalez Valencia, kartelin finansmanından sorumlu olduğu gerekçesiyle yakalanmıştı.

Bu sefer de kartel, aynı yıl Meksika donanmasından iki personeli kaçırmıştı. Askerler daha sonra serbest bırakılmıştı.



Independent Türkçe, El Pais, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU