"Asya'nın El Chapo'su" Hollanda'dan Avustralya'ya sınır dışı edildi

Geçen yıl yakalanan uyuşturucu baronu Tse Çi Lop, müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya

Tse'nin duruşmasının ne zaman yapılacağı açıklanmadı (Avustrala Federal Polisi)

Interpol'ün en çok arananlar listesinde yer alan Çin doğumlu Kanada yurttaşı Tse Çi Lop, Avustralya'ya sınır dışı edildi.

Avustralya federal polisinin yeni yayımladığı fotoğrafta uyuşturucu baronu Tse'nin Melbourne Havalimanı'nda ellerinde kelepçeyle polisler tarafından götürüldüğü görüldü.

Tse, "The Company" adıyla da bilinen ve Asya-Pasifik bölgesinde Japonya'dan Yeni Zelanda'ya birçok ülkede faaliyet gösteren suç örgütü Sam Gor Sendikası'nın liderliğini yapmakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu örgüt, bölgedeki uyuşturucu piyasasını tekelinde bulunduruyor. Avustralya polisine göre ülkeye giren uyuşturucuların yüzde 70'inden Sam Gor sorumlu.

Tse, suçlu bulunması halinde müebbet hapis cezası alabilir.

Örgütün ülkeye metamfetamin, eroin ve ketamin gibi uyuşturucuları çay poşetlerine saklayarak getirdiği tespit edilmişti.

Avustralya, 2012-2013'te Tse'nin ülkeye 4,4 milyon Avustralya doları (yaklaşık 55 milyon TL) değerinde metamfetamin soktuğunu savunuyor.

Polisin bu dönemde Melbourne'deki bir eve düzenlediği baskında, 99 çantada en az 4 milyon Avustralya doları (yaklaşık 50 milyon TL) nakit para ve bir Lamborghini ele geçirilmişti.
 

tse çi lop.jpg
Tse, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou'da dünyaya gelmişti (CNN)


Avustralya'da 2015'ten beri 13 farklı uyuşturucu kaçakçılığı olayında da Sam Gor'un parmağı olduğu düşünülüyor

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ne göre örgüt, uyuşturucu satışından yıllık yaklaşık 33 milyar Avustralya doları (yaklaşık 415 milyar TL) gelir elde ediyor.

Farklı kıtalardan 20 ajans ve büronun katıldığı Kungur Operasyonu'yla yaklaşık 10 yıldır aranan Tse, Ocak 2021'de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'nda Tayvan'a giden uçağa binmeye çalışırken yakalanmıştı.

59 yaşındaki Tse, 1988'de Çin'den Kanada'ya göç etmişti. Buradan ABD'ye yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle ABD'de 1990'larda yaklaşık 9 yıl hapis cezası almış, 6 yıl içeride kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.



Independent Türkçe, BBC, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU