Reuters: Katar Türkiye'ye yeni kaynak aktarımına yılın ilk haftalarında hazinenin eurobond ihracına 2 milyar dolar iştirakle devam edecek

Reuters'a bilgi veren iki ekonomi yetkisi, Katar ve Türkiye'nin toplamda 10 milyar dolara ulaşacak kaynak aktarımı için anlaştıklarını hatırlatarak, 2 milyar doların da yılın ilk haftaları itibarıyla geleceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Katar, yılın ilk haftalarında Hazine'nin eurobond ihracına 2 milyar dolar yatırım ile iştirak edecek.

Reuters'a bilgi veren iki ekonomi yetkisi, Katar ve Türkiye'nin toplamda 10 milyar dolara ulaşacak kaynak aktarımı için anlaştıklarını hatırlatarak; bugüne kadar yaklaşık 1 milyar doların geldiğini, 2 milyar doların da yılın ilk haftaları itibarıyla geleceğini söyledi.

Reuters'ta kasım ayı sonunda yayımlanan bir özel haberde, Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar dolara ulaşabilecek yeni kaynak girişi sağlaması için görüşmelerde son aşamaya geldiği ve bu tutarın 2-3 milyar dolara kadarlık bölümünün bu yıl geleceği belirtilmişti.

Hazine ilgili haberin ardından eurobond ihracı ile 2 milyar dolar borçlanmış, borçlanmanın yüzde 55'i Ortadoğu'daki yatırımcılara yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, "Katar'dan sağlanacak 10 milyar dolar için uzlaşmaya zaten varılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda açılan eurobonda katkıları oldu ama planladıkları kadar katılım olamadı çünkü diğer ülke ve kurumlardan yüksek bir katılım oldu. Şimdi yılın ilk haftası yeniden bir eurobond planlanıyor ve oradan 2 milyar dolar civarı giriş öngörülüyor. Devamının da yıl içinde (2023) gelmesi planlanıyor" diye konuştu.

Diğer ekonomi yetkilisi ise, "Yıl bitmeden 2-3 milyar doların gelmiş olmasını planlıyorduk. Yılın ilk haftaları itibarıyla da ilgili tutarın tamamı eurobond ihraçlarına iştirak ile gelmiş olacak" dedi.

Toplam iki kaynağın doğruladığı haber için Katar ve Hazine ve Maliye Bakanlığı haberin yazıldığı sırada bir yorum yapmadı.

Ekonomi yönetimi içeride regülasyonlarla döviz arz ve talebini dengede tutacak bir kur politikası izliyor. Batı sermayesinin ise mevcut tercihlerle yatırımlarını azaltması nedeniyle Erdoğan "dost" diye tabir ettiği ülkelerden dış kaynak sağlayarak kur başta olmak üzere ekonomi politikalarını destekliyor. En geç Haziran 2023'te yapılacak seçimler öncesi girişler mevcut döviz politikalarına destek oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022'de 11 milyar dolar borçlanma öngörmüştü ve yılı bu seviyede tamamladı. Önümüzdeki yıl uluslararası piyasadan borçlanma hedefi ise 10 milyar dolar olan Hazine genellikle yılın ilk günlerinde gelişmekte olan ülkeler arasındaki eurobond ihraçlarından ilkini yapıyor.

Eurobond nedir?

Eurobond ya da Avrovil, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU