Amerikan yerlilerinden Avatar 2'ye karşı boykot çağrısı

Filmin yönetmeni Cameron, Amerikan yerlileri için "Çocuklarının şimdiki halini görselerdi daha sıkı savaşırlardı" demişti

Ünlü yönetmen James Cameron'un çok beklenen filmi Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) ilk Avatar'dan 13 yıl sonra geçen hafta gösterime girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Film, eleştirmenlerden ve izleyicilerden çoğunlukla olumlu yorumlar alsa da bazı kesimlerin tepkisine neden oldu.

Amerikan yerlileri, Cameron'ın geçmişte yaptığı bazı açıklamalarını ve esin kaynaklarını hatırlatarak izleyicileri filmi boykot etmeye çağırdı.

Cameron, eski bir röportajında Avatar'ın hikayesini Amerikan yerlisi Lakota kabilesinden esinlendiğini açıklamıştı. Ayrıca film, "Beyaz adam gelir ve yardıma muhtaç yerlileri kurtarır" temasını işlemekle de suçlanmıştı.

Amerikan yerlilerinin haklarını savunan avukat Brett Chapman, boykot çağrısı yaptığı bir tweet'te şu ifadeleri kullandı:

Özünde "beyaz kurtarıcı" hikayesi. Ayrıca Cameron, Lakota kabilesinin, çocuklarının gelecekte intihara meyilli olacağını ön görselerdi "daha sıkı savaşacaklarını" söylemişti. Yeni filmi izlemeyeceğim.


Chapman'ın ifadeleri, Cameron'ın 2010'da The Guardian'la yaptığı söyleşiye dayanıyor. Yönetmen, o açıklamasında şöyle demişti:

Lakota kabilesinin geleceğe açılan bir penceresi olsaydı ve geleceği görebilselerdi… Şu anda yaşandığı gibi çocuklarının ulusun en çok intihar oranına sahip topluluğu olduğunu görselerdi…  Umutsuz ve geleceği olmayan bir topluluğun üyeleri oldukları için… Daha sert savaşırlardı.

Başka bir kullanıcı da Lakota kabilesi adına şunları yazdı:

Amerikan yerlilerine ve dünyadaki diğer yerlilerine katılın ve bu korkunç & ırkçı filmi boykot edin. Bazı beyazların kurtarıcı kompleksini tatmin etmek için kültürlerimizin üstüne yattılar. Mavi suratlara hayır! Lakota halkı güçlüdür!

Cameron, son dönemin en pahalı yapımlarından olan Avatar 2'nin kâra geçmesi için 2 milyar dolar gelir etmesi gerektiğini söylemişti.

Film, vizyondaki ilk haftasını dünya genelinde 434 milyon dolar gişe yaparak kapattı.

 

Independent Türkçe, DailyMail, Mashable

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU