Asgari ücretin uzlaşı ile belirlenmesi için son komisyon toplantısı başladı

Karar, Türkiye’nin yüzde 37’sini oluşturan asgari ücretliler dahil olmak üzere milyonların maaşlarını etkileyecek

Fotoğraf: AA

İşçi işveren ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi hedeflenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı bugün saat 14.00'de başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki basına kapalı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenen ilave veriler görüşülecek.

İşçi ve işveren tarafının rakamlar üzerinden pazarlıklarını yürüteceği toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının belirlenmesi bekleniyor.

Kavlak: Arzumuz üçlü mutabakatla imzalamak

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantıya girişinde basın mensuplarının soruları üzerine, insanların umutla yeni rakamı beklediğini belirterek, "İnşallah onların umutlarını boşa çıkartmayacak bir rakam üzerinde uzlaşırız, üçlü mutabakat şeklinde imzalarız. Arzumuz bu yönde" dedi.

Komisyonun ilk toplantısı 7 Aralık'ta ikincisi 14 Aralık'ta yapıldı. Üçüncü toplantı için ise ilk olarak 21 Aralık tarihi öngörülmüş ancak tarih bugüne alınmıştı.

Komisyon görüşmelerde işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükmeti ise Çalışma Bakanı Vedat Bilgin temsil ediyor.

Asgari ücret 2022 için net 4 bin 253 TL olarak belirlenmiş, yılın ortasında ise tekrar artış yapılarak yaklaşık 5 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Ayrıca 2022 başından geçerli olmak üzere asgari ücrette damga vergisi ve asgari ücrete kadar tüm çalışanlar için gelir vergisi kaldırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi tarafı ayrıca asgari ücretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini de savunuyor. Bakanlık verilerine göre özel sektör çalışanlarının yüzde 37'si asgari ücretli.

Türk-İş Başkanı Atalay asgari ücrette kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söylese de, henüz diğer katılımcılar bir rakam telaffuz etmedi.

Seçimin en geç Haziran 2023'te gerçekleşecek olması, yüzde 85 seviyesindeki enflasyona doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle asgari ücret, EYT ile memur ve emeklilere yapılacak fiyat artışları piyasada izlenmeye devam ediliyor. Ayrıca sürecin Hazineye ve İşsizlik Sigortası Fonu'na etkileri de izleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Bilgin ile geçen ay asgari ücret ve EYT işveren maliyetleri için görüşmüştü. EYT nedeniyle işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükü için uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti çalışılırken ayrıca emekli çalışanlar ile emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkının ortadan kaldırılması planlanıyor.

Komisyon katılımcıları üçüncü toplantı olan bugün itibarıyla oybirliği ile asgari ücretin belirlemeyi hedeflediklerini söylüyor.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU