Kağıt üzerinde "sıfır Kovid" politikası kaldırılmasa da, artan protestolar üzerine pandemiyle ilgili kısıtlamaların büyük ölçüde gevşetildiği Çin'de, halkın panik halinde yöneldiği marketlerde ve eczanelerde raflar boşaldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin'de geçen haftadan beri koronavirüs hastaları ve onlarla temas edenler izolasyon merkezlerine gönderilmiyor ve kamusal alanlara girişte negatif test sonucu sorulmuyor. Vakaların yoğunlaştığı kentlerde toplu kapanmalar yerine, mahalle ve sokak bazında kısıtlamalara gidiliyor. Dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi, artık hasta olanlara ve belirti göstermeden testi pozitif çıkanlara kendi evinde karantina uygulanıyor.
Fakat dünya genelinde kapanmaların hemen öncesinde görülen "panik alışverişi" Çin'de bu açılmaların ardından görüldü. Her gün 30 binden fazla pozitif Kovid-19 test sonucu kaydedilmesi ve uzmanların mart sonuna kadar vakaların yüksek seyredeceği uyarıları üzerine test kiti, ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilacı bulmak çok zorlaştı. Limon, şeftali konservesi ve takviyeli maden suyu gibi C vitamini içeren yiyecek ve içeceklerin bulunduğu raflar da kısa sürede boşalıyor.
Son dalganın merkezlerinden, güneydeki 19 milyon nüfuslu sanayi kenti Guanco'da Tıbbi Ürünler Bürosu halkı uyarmak zorunda kaldı:
Kısa vadede acil durumlar için ilaç bulundurmak zorunlu olsa da, henüz büyük miktarda istiflemeyi gerektirecek bir durum yoktur.
Ülkenin en büyük e-ticaret platformlarından JD üzerinden grip ilacı, ateş düşürücü, öksürük şurubu ve ödem sökücü satışı 12 Aralık itibarıyla önceki haftaya göre 18 kat arttı. Bazı nefes açıcı ve ateş düşürücü ilaçlara talep yıllık bazda 2 bin kat fırladı.
Global Times gazetesi, Kovid test kitlerine talebin yüzde 300 artması üzerine internet üzerinden satışın imkansız hale geldiğini kaydetti.
Çin Gıda ve İçecek İdaresi, üretici firmalara uyarıda bulunarak, talep artışı görülen ürünlerin tedarik ve kalite standartlarına uyulmasını istedi.
Devlet televizyonu CCTV'ye çıkan doktorlar, aşırı miktarda şeftali tüketmenin öksürüğü azdırabileceğini ve fazla alkol tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu vurguladı.
Çin'in salgınla mücadele politikasını savunan Pekin Üniversitesi Birinci Hastanesi'nden solunum yolu hastalıkları uzmanı Vang Guangfa, izledikleri çizginin Batı'da uygulanandan farklı olduğunu öne sürdü:
Onlar pes etti çünkü bizimki gibi yaygın test ve hareketsizlik yönetimiyle virüsü uzakta tutabilecek sistemleri yoktu. Omicron varyantı daha hızlı bulaşıyor ama nispeten daha az patojenliğe sahip. Eğer bu Omicron dalgasıyla eski yolla başa çıkmaya çalışsaydık bunun bedeli ağır olurdu. Çıkış dalgasıyla baş edebilecek yeterli planlarla yeniden açılmak için üç yıl bekledik.
Independent Türkçe, BBC, China Daily, Global Times