İçme suyundaki kanserojen kimyasalları ışıkla yok etme yolu bulundu

PFA'lar kansere, gelişimsel bozukluklara, kemik yoğunluğunun azalmasına ve diğer sağlık sorunlarına yol açan çok sayıda üründe kullanılan endüstriyel bileşiklerdir

(Pexels)

Bilim insanları, "sonsuz kimyasallar" olarak bilinen sudaki kanserojen kirleticileri yok etmenin yolunu geliştirdiğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Riverside şehrindeki Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, içme suyundaki zararlı PFA'ları esasen zararsız olan daha küçük bileşiklere ayırmak için bir yöntem geliştirdiğini söylüyor.

Polifloroalkil maddelerin kısaltması olan PFA'lar, yapışmaz tencere ve tavalarla giysiler gibi çok sayıda üründe kullanılan endüstriyel bileşiklerdir.

Öte yandan bu maddeler kansere, gelişimsel bozukluklara, kemik yoğunluğunun azalmasına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Patent bekleyen, bu maddeleri parçalama sürecinde, kirlenmiş suya hidrojen aşılanıyor, ardından su yüksek enerjili, kısa dalga boylu ultraviyole ışıkla patlatılıyor. Hidrojen, su moleküllerini polarize ederek daha reaktif hale getirirken, ışık da kirleticileri yok eden kimyasal reaksiyonları tetikliyor.

Üniversitenin Kimya ve Çevre Mühendisliği Bölümü'nde doçent olan makalenin sorumlu yazarı Haizhou Liu, "Etkileşimden sonra hidrojen suya dönüşüyor" dedi.

Bu teknolojinin avantajı çok sürdürülebilir olması.

PFA'lar, çevrede süresiz olarak varlığını sürdüren inatçı derecede güçlü kimyasal bağlara sahip binlerce kimyasal bileşikten oluşan bir grup.

Bu bileşikler ısıya, suya ve lipitlere karşı direnç gösterme yetenekleri nedeniyle 1940'lardan itibaren binlerce tüketim ürününde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

PFAS içeren ürünlere örnek olarak yağa dayanıklı kağıt ambalajlar, mikrodalgada yapılan patlamış mısır torbaları, pizza kutuları, gıda ambalajları, halılarda, döşemelerde, giysilerde ve diğer kumaşlarda kullanılan leke ve su iticiler, temizlik ürünleri, yapışmaz tencere ve tavalar, boyalar, vernikler ve contalar verilebilir.

ABD Çevre Koruma Ajansı, kanser ve düşük doğum ağırlığı gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı kimyasallardan kaynaklanan kirliliği sınırlamak için geçen yıl bir çalışma başlatmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU