Tayvanlı bakan, Şi Cinping'in iktidarını pekiştirmesinden sonra Çin'le iletişimlerinin kesildiğini söyledi

"Tayvan'a saldırmak için yeni bir bahane aradıklarından oldukça eminiz"

Guardian, bir hafta içinde ikinci kez Tayvan Dışişleri Bakanı Vu'yla yapılan bir röportaj yayımladı (@MOFA_Taiwan)

Tayvan Dışişleri Bakanı Cozef Vu Caoşie (Joseph Wu), Çin Komünist Partisi'ndeki (ÇKP) kadro değişikliğinin ardından Pekin'le iletişimin iyice zayıfladığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya gazetesi Guardian'a röportaj veren Vu, Tayvan'ı topraklarının parçası sayan Pekin hükümetiyle iletişim kanallarının yakın zamana kadar iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler aracılığıyla açık tutulduğunu belirtti. Ancak önceki ay yapılan ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in 10 yıllık iktidarını üçüncü döneme uzattığı ÇKP 20. Ulusal Kongresi'nden sonra bu kanalların kesildiğini belirten Tayvanlı bakan şöyle dedi:

Çünkü, Çin hükümet sistemi öyle otoriter hale geldi ki... Sıradan akademisyenlerin merkezi hükümete tavsiyeler yazabildiği ve kilit karar alıcılarla iletişim kurarak bize tepedeki yöneticilerin ne düşündüğünü söyleyebildiği eski günler gibi değil. Son yıllarda, Çin akademik camiasının Çin hükümetinin propagandası dışında şeyler söylemekten korktuğunu görüyoruz. Bize çok açıkça söylediler ki artık merkezi hükümetle bağları yok veya hükümetin bürokratlarıyla bağ kurabilseler bile, o bürokratlara en tepedeki liderin güveni pek yok. O artık 'en üstün lider' ve kimse ona karşı koyamaz.

ÇKP'nin son iki kongresindeki kararlarla Şi, Çin devriminin liderleri Mao Zedong ve Deng Şiaoping gibi, düşünceleri partinin anayasasına geçen liderlerden biri haline gelmişti.

Çin'in Tayvan adasına yönelik askeri tehdidinin her zamankinden fazla olduğunu vurgulayan Vu, 2020'de Çin anakarasından kalkıp Tayvan hava sahasına giren savaş uçağı sayısının 380 olduğunu ama bu sayının 2022'de 1500'ü geçtiğini belirterek şöyle dedi:

Çinlilerin Tayvan'a saldırılarını gerçekleştirmek için yeni bir bahane kullanmak istediklerinden gayet eminiz. Yani bu Tayvan'a askeri bir tehdittir.

Japonya "statüko değişikliğine" karşı

Bu arada, Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partisi Politika Şefi Hagiuda Koiçi, Tayvan üzerinde "olası statüko değişikliğine" karşı çıktıklarını söyledi.

Boğaz bölgesinde gittikçe artan askeri baskılara işaret eden Hagiuda, Çin'in bölgesel statükonun güç kullanılarak değiştirilmesi girişimlerine karşı çıkacaklarını dile getirdi.

Çin'in, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine ağustosta fırlattığı balistik füzeleri anımsatan Hagiuda, "Pekin, askeri tansiyonu yükseltebilecek hamlelerden çekinmeli" dedi.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU