Çin'in yurttaşlarını takip için kurduğu 48 "gizli polis merkezi" daha tespit edildi

Güney Afrika'ya kadar uzanan gizli merkezlerin, bazı yönetimlerden destek aldığı da öne sürüldü

Çin, yurtdışındaki yurttaşlarını ısrarla takip edip ülkeye dönmeye zorladığına dair iddiaları reddediyor (Reuters)

Çin'in yurtdışındaki kendi yurttaşlarını takip etmek için bu sefer de İtalya'da en az 11 "gizli polis merkezi" kurduğu öne sürüldü.

İspanya merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) Safeguard Defenders, pazartesi günü yayımladığı raporda Çin'in kurduğu 48 gizli polis merkezinin daha tespit edildiği savunuldu.

İtalya'dakilere ek olarak merkezlerin Hırvatistan, Sırbistan, Romanya ve Güney Afrika'da da faaliyet gösterdiği ileri sürüldü.

Buna göre İtalya'daki istasyonlar, Çinli nüfusun yoğun olduğu başkent Roma, Milan, Bolzano, Venedik, Floransa ve Prato'da tespit edildi.

STK, söz konusu gizli polis istasyonlarının Pekin yönetiminin yurtdışındaki yurttaşlarını takip etmek ve ülkeye dönmelerini sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiğini savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin ise bu merkezlerin yurttaşların pasaport ya da ehliyetlerini yenilemesi gibi işlemler için hizmet verdiğini öne sürüyor. Pekin yönetimi, gönüllülerin çalıştığı bu merkezlerle ilgili iddiaları defalarca reddetmişti.

Safeguard Defenders'tan Laura Harth, nisanda Çin'deki verilerden yola çıkarak, son bir yılda 210 bin kişinin ülkeye geri gitmeye ikna edildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Harth, İtalya'da gizli polis merkezi olarak çalışan şubelerden ilkinin 2016'da Milan'da turistlere destek sağlayan bir ofis olarak açıldığını öne sürdü. STK, İtalya'nın henüz bu istasyonlarla ilgili inceleme başlatmadığına da dikkat çekti.

Öte yandan Pekin yönetiminin, yaklaşık 1 trilyon dolarlık Kuşak ve Yol adlı altyapı projesi kapsamında, 2018-2019'da Hırvatistan ve Sırbistan gibi ülkelerle ortak devriye anlaşmaları yaptığı da belirtildi.

Bu ülkelerde artan Çin nüfusunun kontrol edilmesi için kurulduğu öne sürülen ortak devriyelerde Çinli güvenlik güçlerinin gizli merkezler kurduğu da savunuldu.

Buna ek olarak Çin'in Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da kurduğu gizli polis merkezlerininse, Güney Afrika devletinden destek alarak hareket ettiği savunuldu.

Güney Afrika Polis Teşkilatı, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.
 


STK'nın kasımda yayımladığı raporda Çin'in 5 kıtadaki 30 ülkede 110 "polis merkezi" kurduğu öne sürülmüştü.

Raporda, merkezlerin Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) bağlı faaliyet gösteren ve ÇKP'nin hedeflerini geliştirmek amacıyla hareket eden Birleşik Cephe birimi tarafından koordine edildiği savunulmuştu.

Söz konusu polis merkezlerinin, Pekin yönetiminin yolsuzluğu önlemek amacıyla 2014'te başlattığı Tilki Avı Operasyonu kapsamında faaliyet gösterdiği de düşünülüyor.

Buna göre merkezlerde, haklarında hukuki işlem başlatılan ve Çin'den kaçan yurttaşların tekrar geri getirilmesi için yasadışı tehdit, şantaj ve takip operasyonları da düzenleniyor.



Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU