ODTÜ Ormanı, Türkiye tarihinin en büyük başarıyla sonuçlanan ağaçlandırma girişimlerindendi.
3043 hektardan oluşan ODTÜ ormanı, birçok ağacı barındıran koca bir ekosistem olmanın yanı sıra, üniversitenin ve Ankara kimliğinin de bir parçası.
1961'de, dönemin rektörü Kemal Kurdaş âdeta çorak bir arazinin ODTÜ Ormanı'na dönüşmesine vesile olmuştu.
Öyle ki 8 yıllık rektörlük görevinin 12. gününde, ODTÜ'lü öğrencilerin de katılımıyla ilk ağaç dikme törenini gerçekleştirmişti.
61'den bu yana ODTÜ yerleşkesine dikilen kavak, meşe, sedir, çam gibi çeşit çeşit ağaçlar bugünkü ODTÜ Ormanı'nı meydana getirdi.
Kampüste şu an 33 milyondan fazla ağaç bulunuyor.
Bugün iş makineleriyle ODTÜ Ormanı'na girenler, aslında Kemal Kurdaş ile ODTÜ'lü öğrencilerin anılarına ve Ankara tarihinin eşsiz kimliklerinden birisine saldırıyor.
Rant Projesi nasıl başladı?
2017'de, dönemin belediye başkanı Melih Gökçek'le ODTÜ'nün kayyum rektörü Verşan Kök arasında anlaşma sağlanmıştı.
9 Eylül günü, kamuoyundan gizlenerek imzalanan protokol sonrasında iş makineleri, eşlikçi kolluk kuvvetleriyle ODTÜ Ormanı'na girdi.
ODTÜ Ormanı'nın Bilkent yönündeki yaklaşık 4,8 km'lik alanın tahrip edilmesi amaçlanıyordu.
Nitekim başarılı da oldular. 9 Eylül'ü 10 Eylül'e bağlayan gece, ortalama 100 metre genişliğinde ve yaklaşık 4,5 km'lik alandaki bütün canlılık yok edildi.
Elbette Ankaralı yaşam savunucuları Rant Projesi'nin kırımına izin vermedi.
ODTÜ'lü bileşenlerin, meslek odalarının ve birçok Ankaralı yaşam savunucusunun efektif direnişiyle karşılaşan Ankara Büyükşehir Belediyesi yol projesini durdurmak zorunda kaldı.
Gökçek'ten Yavaş'a ekokırım geleneği
Mansur Yavaş dönemindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi aradan geçen 2 yılın ardından mahkeme kararına itiraz edip projenin boşa çıkmasını istemişti.
Belediyenin ekokırım talebi önce ilgili mahkeme tarafından reddedilse de, 1 Eylül 2020'de bizzat Mansur Yavaş'ın sarayla görüşmesinin ardından Bilkent-İncek Yolu planı askıya çıktı.
25 Ağustos 2021'de ise proje için ihaleye çıkıldı.
Trafik sıkışıklığı ve kamu yararı bahane ediliyordu
Ankara Belediyesi'ne göre, trafik sıkışıklığı ODTÜ Ormanı'nı yok etmek için geçer sebep.
Büyükşehirlerdeki trafik sorunu, hâlihazırdaki ormanların yok edilmesiyle çözüme kavuşmaz.
Daha fazla yol, daha çok araç, daha hızlı ulaşma kaygısı ve bu kaygıların etrafında şekillenen kentleşme birçok sorunu beraberinde getirir.
Trafik sıkışıklığı, insanların sebep olduğu ve insanlar için çözülmesi gereken bir sorun.
Trafik sorununu çözmek için içerisinde koca bir ekosistem barındıran ormanları yok etmek, börtü böceğin ve yayaların haklarını ihlal etmektir.
Kaldı ki, proje adının 5 senedir rantla anılması, Melih Gökçek zamanında yapılması planlanan konutlardan kaynaklanıyor.
Eğer bu rant projesi gerçekten de trafik sorununu çözmek için tasarlansaydı ve yapılacak bu yol sayesinde trafik sorunu çözülecek olsaydı; yine de Türkiye tarihinin en kıymetli ormanlık alanlarından birisinin yok edilmesi için yeterli olmazdı.
"Nasıl olsa ağaçlar kesildi, bari yok olan orman işe yarasın."
Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Belediyesi'nin bir diğer argümanı da zaten Gökçek döneminde ormanın tahrip edildiği için artık bu alanın yol için kullanılabileceği fikriydi.
Bu düşünce, Türkiye'deki son 20 senenin yanlış ormancılık politikasının özeti gibi.
Ormanlar aradan yeterli zaman geçtikten sonra kendilerini rejenere ederler.
Yangın ekologları, ormanların yangınlara karşı evrimleştiğini ve yeniden doğmak üzere refleks geliştirdiklerini belirtiyor.
Bu sebeple, Türkiye'de her sene gerçekleşen orman yangınları sonrasında fidan dikme çağrısında bulunurken, ormanların kendilerini yenileme özelliklerinin de dikkate alınması gerekiyor.
Tıpkı yangın sonrası ormanlarda olduğu gibi, Gökçek'in yok ettiği ormanlar da yenilenecek, hatta yenilenmeye başladılar bile.
ODTÜ Ormanı'nın tahrip edilen parçasının ağaçlandırılması veya olduğu gibi bırakılması tartışmasına orman mühendisleri karar vermeli.
Bu alana yapılacak ve üzerinden fosil yakıt kullanılan araçların geçeceği bir yol, ODTÜ Ormanı'na ve çevreye yapılacak en büyük kötülüklerden olur.
Ormanların yok edilmesi ve fosil yakıt kullanımı iklim krizini tetikliyor
İklim krizini tetikleyen pek çok etken olsa da ormanlık alanların yok edilmesi ve fosil yakıt kullanılması bu etkenlerin başlıcalarından.
Bir ormanın yok olması, ağaçlarda depolanan karbondioksidin açığa çıkmasına sebep olur.
Aynı şekilde araçları ve fabrikaları çalıştıran fosil yakıtlar yakıldığında yüksek miktarda karbondioksit açığa çıkar.
Dolayısıyla yok edilen ağaçlık alanın üzerine yapılacak Rant Yolu Projesi, çifte ekolojik tahribat barındırıyor.
Rant projesine direnen öğrenciler gözaltına alındı
Yaşam savunucuları 8 Kasım 2022'de Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı:
ODTÜ'lü öğrenciler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
ODTÜ Ormanı'nı parçalatmayacağımızı, bir avuç zengine spekülatif rant sağlamak için Ankara'nın ekosistemlerinin katledilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. Bu yol projesi, doğanın yağmalanarak Melih Gökçek'in rezidanslarına, 'hasta garantili' Bilkent Şehir Hastanesi'ne, 'araç garantili' Niğde Otobanı'na ve İncek bölgesinde inşaat halinde olan lüks kulelere rant sağlanmasına neden olacak. Resmî adıyla 'Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı', bizlerin deyimiyle Rant Yolu projesini kabul etmiyoruz.
Öğrenciler, bu açıklamalarının ardından kolluk kuvvetleri tarafından darp edilip gözaltına alındılar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Mansur Yavaş'ın projeyi dayatması ve Rant Yolu Projesi'ne direnenleri bastırmaya çalışması akıllara Gökçek dönemini getiriyor.
© The Independentturkish