Hapisteki Belaruslu muhalif Kalesnikava "yoğun bakımda"

Babası, önde gelen Lukaşenko karşıtını en son ekimde ziyaret ettiğinde iyi olduğunu söyledi

Lukaşenko'yu açıkça eleştiren Kalesnikava, Belarus Devlet Başkanı'nın geniş kesimlerce geçersiz olduğu düşünülen yeniden seçilmesinin ardından 2020'de Belarus'ta patlak veren kitlesel protesto gösterilerindeki rolü nedeniyle hapse atılmıştı (AP)

Müttefiklerinin söylediğine göre, Belarus'un hapisteki muhalefet lideri Mariya Kalesnikava'nın ameliyat sonrası alındığı yoğun bakımdaki durumu ciddi ama stabil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

40 yaşındaki Kalesnikava 2021'de, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun otoriter rejimine karşı düzenlenen protestolardaki rolü nedeniyle 11 yıl hapse mahkum edilmişti.

Kalesnikava önceki günlerde hastaneye kaldırılsa da doktorlar teşhisiyle veya ameliyatla ilgili başka ayrıntı paylaşmadı.

Kalesnikava'nın, muhalif meslektaşları tarafından yönetilen Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kalesnikava'nın hastaneye kaldırıldığı ve 28 Kasım'da ameliyat olduğu belirtildi.

Muhalif siyasetçi Viktar Babarıka da Telegram mesajında benzer yorumlarda bulunarak Kalesnikava'nın güneydoğudaki Gomel kentindeki bir hastane ünitesine nakledildiğini söyledi.

Kalesnikava'nın babası Aleksandr da kızının hastaneye kaldırıldığını söyleyerek ekimde onu hapishanede en son ziyaret ettiğinde Kalesnikava'nın enerjik ve neşeli göründüğünü ekledi.

Lukaşenko'yu açıkça eleştiren Kalesnikava, Belarus Devlet Başkanı'nın geniş kesimlerce geçersiz olduğu düşünülen yeniden seçilmesinin ardından 2020'de Belarus'ta patlak veren kitlesel protesto gösterilerindeki rolü nedeniyle hapse atılmıştı.

Kalesnikava, kendisine yöneltilen yasal suçlamaların uydurma olduğunu söylemişti. Muhalefet, seçim sonuçlarıyla oynandığını ve asıl kazananın Svetlana Tihanovskaya olduğunu açıklamıştı.

Babarıka'nın Telegram kanalında, Kalesnikava'nın çarşamba günü yoğun bakımdan çıkarılarak derlenme ünitesine yerleştirilmiş olmasının beklendiği belirtildi.

Sürgündeki muhalefet lideri Svetlana Tihanovskaya, Telegram mesajında "Sevgili Masha'mız (Mariya), hepimiz iyi olacağını umuyoruz!" diye yazdı. Tihanovskaya, Kalesnikava'nın hastaneye kaldırıldığına dair ilk haberi "korkunç bir haber" olarak nitelendirdi.

Seçim sonucuna karşı yapılan protestolarda çok sayıda protestocu darp edildi.

Tihanovskaya gibi diğerleriyse, Belarus Devlet Başkanı kendi yönetimine karşı olanlara acımasızca baskı uygularken sürgüne zorlandı.

Avrupa'nın son diktatörü olarak adlandırılan Lukaşenko 1994'ten bu yana iktidarda. Lukaşenko'un güvenlik güçleri, Kalesnikava'yı Minsk'te kaçırdıktan sonra Ukrayna'ya sınır dışı etmeye çalışmıştı.

Ancak Kalesnikava ülkeden ayrılmayı reddetmiş ve sınırda, herkesçe bilinen bir şekilde, pasaportunu yırtıp arabanın camından dışarı çıkarken görüntülenmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU