FIFA Dünya Kupası'nın ikinci gününde (21 Kasım) İngiltere'yle oynanan maç öncesinde ulusal marşı okumayan İran erkek milli futbol takımı oyuncularının, bugün (29 Kasım) ABD'yle oynanacak maç sırasında da benzer davranışta bulunmaması için tehdit edildiği öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
CNN'e adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir kaynak, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu yetkililerinin futbolcularla toplantı yaparak, aile üyelerinin "şiddet ve işkenceye" uğrayabileceği tehdidi savurduğunu söyledi.
İranlı futbolcular, 25 Kasım'da Galler'i 2-0 yendikleri maç öncesinde ulusal marşı okumuştu.
ABD'li medya kuruluşuna konuşan kaynak, turnuvanın düzenlendiği Katar'da onlarca İranlı yetkilinin, futbolcuların takım dışından kimseyle sosyalleşmemesi ve yabancılarla görüşmemesi için gayret ettiğini belirtti:
Katar'da bilgi toplayan ve oyuncuları gözetleyen çok sayıda İranlı güvenlik görevlisi var.
Aynı kaynak, taraftarların da ülkenin dört yanında devam eden rejim karşıtı gösterilere destek sunması üzerine İranlı yetkililerin Galler maçında tribüne rejim yanlısı kişileri yolladığını ve bu kişilerin sayısının ABD maçında "binlerce" olacağını iddia etti.
CNN haberinde, İran takımının Portekizli teknik direktörü Carlos Queiroz'un da İranlı yetkililerle toplantı yaptığını belirtti. Queiroz daha önce futbolcuların FIFA kurallarına uymak şartıyla protesto yapabileceğini söylemişti. Ancak, Galler maçı öncesinde protestolarla ilgili sorulardan sıkılan Queiroz gazetecilere tepki göstermişti.
İranlı futbolcular turnuvadan önce İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yle birlikte fotoğraf verdikleri için sosyal medyada çok eleştirilmişti.
Forvet oyuncusu Mehdi Taremi, Galler maçı öncesindeki basın toplantısında şöyle konuşmuştu:
Biz baskı altında değiliz. Bir futbol turnuvasında futbola saygı gösterilmeli ve futbolla ilgisi olmayan her şey bir kenara bırakılmalı.
Bu arada, İran'ın resmi medyası, ABD Futbol Federasyonu'nun sosyal medya hesaplarında İran bayrağındaki rejim simgesini kaldırarak sadece yeşil, beşat ve kırmızı renklerine yer vermesi nedeniyle turnuvadan men edilmesi gerektiğini öne sürdü.
ABD Futbol Federasyonu, CNN'e yaptığı açıklamada, "İran'da temel insan hakları için mücadele eden kadınlara destek için" yapılan 24 saatlik uygulamanın sona erdiğini belirtti.
İran'da 1979'da İslam Cumhuriyeti rejiminin kurulmasından üç ay sonra ulusal marş, şah rejiminin devrilmesini öven yeni marşla değiştirilmişti. İran-Irak Savaşı'nın bitmesinin ve rejim kurucusu Ruhullah Humeyni'nin ölümünün ardından açılan yarışma sonucunda, "Surud-i Milli-i İran" 1990'da kabul edildi.
Rejim muhalifleri, marşın sadece girişindeki "güneş" kelimesiyle İran kültürüne ve tarihine gönderme yapılmasını eleştiriyor. Marş, "Ebediyete kadar yaşa İran İslam Cumhuriyeti!" diye sona eriyor.
Independent Türkçe, CNN, Iran International