Sevimsiz liberalizm!

Özgürlük kavramının uygar uygulaması, ancak sivil toplum ve herkesin özgürlüğünü koruyan, tıpkı senin başkalarının hayatına karışmanı engellediği gibi başkalarının hayatına müdahale etmesini engelleyen hukuk, hukukun üstünlüğü ışığında mümkün

İllüstrasyon: Alain Pilon/NYT

Kıymetli okurlardan bazıları, özgürlüğü sevdiklerini ancak liberalizmden nefret ettiklerini söylüyorlar.

Bu, kötü bir şey değil elbette. Her birimizin kendi hayatını yaşama, önceliklerini ifade etme ve tarafları kendisi ve etrafındaki dünya vizyonunda bir araya getiren çerçeveyi seçme yolu vardır.

'Mensubiyet/Aidiyet' dediğimiz şeyin içeriği budur.

Bunun açıklaması şudur:

Bir kişi Müslüman, liberal, solcu veya muhafazakar olduğunu söylediğinde ve bir kız kendini feminist veya kabileci olarak tanımladığında, bunların her biri, kozmik görüş dediğimiz, yani insanın kendini, yaşamını, konumunu ve bunu ifade etme biçimini anlama biçimini oluşturan birçok görüntü ve imgenin düzenlendiği çerçeveyi ifade eder.

Daha çok yüzlerce sayfanın anlattığı genel fikri birkaç kelimeyle özetleyen bir kitap başlığı gibidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O halde aidiyet, bir kişiyi bir yere veya diğer insanlara bağlayan fiziksel bir ilişki değil, içeriği şu veya bu bayrağın altında durma, şu veya bu tanımı taşıma arzusu olan bir ruh halidir.

Bu, bilinçli bir karar olabilir. Öncesinde tefekkür ve belki de toplumun geri kalan üyeleriyle bir sözleşme ve anlaşma olabilir.

Tıpkı bir şirkete veya siyasi partiye ait olduğunuzda olduğu gibi...


Örneğin bir spor kulübünün taraftarı olmak gibi ortak bir tutkuya sahip bir kalabalığa katılmak için tek taraflı bir arzu olabilir.

Eğer bir doğu toplumundansanız ve liberalizmi siyasette veya yaşamda bir doktrin olarak benimsemeye karar verirseniz; bu kararınız -büyük olasılıkla- kazanımlar ve kayıplar hakkında birçok iç tartışmayı ve sosyal çevrenin olağan yoldan sapma olarak gördükleri şeylere tepkilerini içeren zihinsel yansıma ve mücadelenin sonucu olacaktır.

Birisi siyasi bir akım ya da bir yaşam tarzı olarak liberalizme ait olduğunu iddia ettiğinde, bu doktrinin temel direklerini oluşturan unsurların bir kısmına olan inancına atıfta bulunmaktadır ve bunların başında özgürlük gelmektedir.

Özgürlük, liberal doktrinin özüdür ve diğer herhangi bir doktrin ile arasındaki temel farktır. Bu nedenle onu kaldırmak, tüm doktrini iptal etmekle eşdeğerdir.


Liberalleri özgürlüğe inanan insanların genelinden ayıran şey, onun diğer tüm değerlere üstünlüğüne olan inancıdır.

Örneğin eşitlik, düzen veya dayanışma değerine dayalı olarak bir istisnaya veya değişikliğe ihtiyacımız olursa bu değişiklik, neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirlemede ilk dayatma ve temel ölçüt olduğu için hürriyete olan inancın temeline oturtulmalıdır.

Bu konuda meşhur bir örnek olarak klasik liberalizme karşı çıkan çağdaş filozof John Rawls'ın, zayıf sınıflara adalet odaklı bir adalet teorisinden yana olduğunu ancak açıklamalarının her bölümünde bu teoriyi vurguladığını gösterebiliriz.

Bireysel özgürlük, adalet kavramının hayati bir parçasıdır.

Dolayısıyla tüm toplumun çıkarı buna bağlı olsa bile feda edilemez.

Rawls'ın görüşüne göre, bireysel özgürlüğü boşa harcamak, en katı tanımlarında sosyal adaleti boşa harcamakla eşdeğerdir.
 


Oldukça parlak bir başlık olmasına rağmen liberalizm bayrağı altında durmak gerekli değildir.

Gerçekten önemli olan, özgürlüğe tam anlamıyla inanmanızdır, kişisel özgürlüğünüz, başkalarının müdahale veya zorlama olmaksızın hayatlarını yaşama haklarına eşdeğerdir.

Bununla birlikte özgürlüğün tadını çıkarmak, onu zorunlu olarak belirleyen, özgürlüğün getirdiği sorumlulukları ve maliyetleri kabul etmekle eşdeğerdir.

Son olarak; özgürlük kavramının uygar uygulaması, ancak sivil toplum ve herkesin özgürlüğünü koruyan, tıpkı senin başkalarının hayatına karışmanı engellediği gibi başkalarının hayatına müdahale etmesini engelleyen hukuk, hukukun üstünlüğü ışığında mümkündür.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU