Filistinli bakan, Azerbaycan'ın İsrail'de büyükelçilik açma kararını kınadı

"Erdoğan'a danışmadan bu kararı alamazdı"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2016'da imzaladığı anlaşmalar ilişkilerde dönüm noktası oldu (Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı)

Azerbaycan'ın İsrail'de büyükelçilik, Filistin'de temsilcilik açma kararı Ramallah'ta ve Bakü'de farklı tepkilere sebep oldu.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 18 Kasım'da, geçen yıl İsrail'in Tel Aviv kentide geçen yıl açılan ticaret ve turizm temsilciliklerinin büyükelçiliğe dönüştürülmesini kararlaştırdı. Bununla birlikte, Filistin Ulusal İdaresi'nin bulunduğu Ramallah'ta da siyasi temsilcilik açılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber ajansı WAFA'nın 21 Kasım'daki haberine göre, Filistin Dışişleri Bakanlığı kararı "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Filistin ve halkıyla dayanışmasının" ifadesi diye değerlendirdi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki de kararı "başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve iki dost ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi yolunda Filistin diplomasisinin zaferi" diyerek selamladı.

'Türkiye, Azerbaycan'a hamilik yapıyor'

Diğer yandan, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed Mecdelani, Arab News'a verdiği demeçte, Türkiye'nin Azerbaycan'a "hamilik" yaptığını belirterek, Bakü hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a danışmadan bu adımı atamayacağını iddia etti:

Ne yazık ki Azerbaycan'ın kararı, İsrail'de sağ kanadın iktidarı devralmasına denk geldi ve İsrailli radikal sağın Filistinlilere ve İslam'ın kutsal yerlerine saldırılarına ödül gibi oldu. Filistinlilere zarar veren bu hesapsız siyasi adımı şaşkınlıkla karşılıyor ve kınıyoruz.

Görevini yeni sağcı koalisyon kurmaya çabalayan Binyamin Netanyahu'ya bırakmaya hazırlanan İsrail Başbakanı Yair Lapid, karar nedeniyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür etmişti.

Eski Filistin Dışişleri Bakanı Nasır el-Kidve, Arab News'a yaptığı değerlendirmede, Bakü'nün bu adımının İsrail'in silah satışına teşekkür anlamına geldiğini savundu.

Filistinli siyasi yorumcu Gassan el-Katib, iki ülke arasındaki askeri ilişkilerinin gelişmesinin uluslararası yükümlülükleri değiştirmeyeceğini söyledi:

Büyükelçilik açmak siyasi gerçeği değiştirmeycek. İsrail hâlâ işgalci devlet ve Kudüs hâlâ işgal altında bir şehir.

İsrail'in Arap asıllı Bakü Büyükelçisi Corc Dik, 19 Kasım'da Azerbaycan haber ajansı Trend'e, iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişeceği alanlar olarak turizm, teknoloji, tarım, sağlık, akıllı şehirler ve yenilenebilir enerjiyi saydı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından İsrail, Türkiye'den bir buçuk ay sonra, 25 Aralık 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke olmuş ve 7 Nisan 1992'de diplomatik ilişkiler tesis edilmişti. İsrail'in Bakü'de elçi bulundurmasına rağmen, Azerbaycan, komşusu İran'ın ve Arap devletlerinin tepkisini çekmemek için İsrail'e elçi atamamıştı.

Son dönemde, İran ve Ermenistan arasındaki ilişkiler derinleşirken, Azerbaycan ve İsrail'in işbirliği artıyor.

 

Independent Türkçe, Arab News, WAFA, Trend

DAHA FAZLA HABER OKU