CNN: İran'da güvenlik güçleri, protestocuları caydırmak için cinsel saldırı ve tecavüze başvuruyor

"Yaşadıkları hakkında konuşmamaları için tehdit ediyorlar"

Mahsa Emini protestolarına destek veren kadınlar, İstanbul'daki İran Konsolosluğu önünde de eylem yapmıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, İran'da güvenlik güçlerinin protestocuları yıldırmak için cinsel saldırı ve tecavüze başvurduğunu iddia etti.

Haberde, İran'da hapishanede tutulan protestoculara yönelik 11 cinsel saldırı vakası gerçekleştiği iddia edildi. Olayların neredeyse tamamının Kürt bölgelerinde yaşandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN, medya çalışanlarının girişlerinin büyük ölçüde kısıtlandığı ülkeden kaçan kişilerle Irak sınırında görüşme yaptı.

Kimliğini açıklamayan 17 yaşındaki bir erkek çocuğu, gösterileride arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alındığını söyledi. Çocuk, götürüldükleri hapishanede gardiyanların kendilerine elektrik vererek işkence ettiğini daha sonra da tecavüze uğradıklarını iddia etti.

Kendisini Hana olarak tanıtan protestocu da 24 saat Urmiye şehrinde gözaltında tutulduğunu ve burada cinsel saldırıya uğradığını öne sürdü.

Diğer göstericilerin de benzer şeyler yaşadığını söyleyen 20'li yaşlarındaki Hana, şunları söyledi:

Cinsel saldırıya uğrayıp başka şehirlere gönderilen kız çocukları vardı. Bunlar hakkında konuşmaktan korkuyorlar. Kız çocuklarını yaşadıkları hakkında konuşmamaları için tehdit ediyorlar.

CNN'in aktardığına göre İran polisleri, bazı protestocuları gözaltı merkezlerinde sorguladıktan sonra ailelerine ya da yakınlarına haber vermeden başka yerlere götürüyor.

Ekimde tutuklanan ve protestoların simgelerinden biri haline gelen Armita Abbasi'nin de tecavüze uğradığı ileri sürüldü.

17 Ekim'de İmam Ali Hastanesi'ne kaldırılan 20 yaşındaki protestocunun durumuna dair konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir sağlık görevlisi, Abbasi'nin defalarca tecavüze uğradığına dair net kanıtlar olduğunu söyledi.

Sağlık görevlisi, meslektaşlarının bunları sosyal medyada yayımladığını, İran hükümetinin de bunu örtbas etmek için açıklamalarını değiştirerek, Abbasi'nin mide problemleri nedeniyle tedavi gördüğünü savunduğunu belirtti.

CNN, hastaneyle iletişime geçtiğindeyse böyle birinin hiç kaydı olmadığı iddia edildi. Resmi açıklamalara göre protestocu, Kerec şehrindeki Fardis Hapishanesi'nde tutuluyor.
 


Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından, "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Muhalifler ve hak grupları, 22 yaşındaki Emini'nin polis sorgusunda işkence nedeniyle öldüğünü savunurken, Tahran Polisi kadının sağlık sorunu yaşayıp aniden bilincini kaybettiğini öne sürmüştü.

Protestolarda İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na göre 410 kişi hayatını kaybederken 17 binden fazla kişi gözaltına alındı veya tutuklandı.

İran adliye ajansı Mizan, Tahran'da yargılanması süren 1000'den fazla kişiden en az 20'si hakkında da ölüm cezası istendiğini aktardı.

Eylülden beri rejim karşıtı protestolara sahne olan İran'da güvenlik güçleri, son dönemde Kürt illerinde müdahaleyi yoğunlaştırdı. Başkent Tahran'ın yanı sıra Meşhed, Erdebil ve İsfahan gibi kentlerde halk, Kürt bölgelerindeki protestoculara destek için sokaklara dökülmüştü.



Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU