İstihbarat raporuna göre İmran Han'a yeni bir suikast girişimi düzenlenebilir

Han'ın önümüzdeki hafta tekrar protesto konvoyuna katılması bekleniyor

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han, konvoyuna yapılan silahlı saldırıda yaralanmasının ardından tekerlekli sandalyede oturuyor (Reuters)

İstihbarat raporuna dayanarak konuşan üst düzey bir yargıç, Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'ın hayatının hâlâ olası bir suikast girişimiyle tehdit altında olduğunu söyledi.

Geçen haftalarda konvoyunda bacağından vurularak yaralanan Han'ın iyileşmesiyle, ikinci bir suikast girişimine yönelik korkular artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İslamabad Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Amir Faruk cuma günü, Han'ın hayatına yönelik tehdidin bu yönünü incelemenin "hükümetin ve devletin sorumluluğu" olduğunu söyledi.

Faruk bu sözleri mahkemede, bir ticaret birliğinin siyasi protestolar sırasında ülkenin başkentindeki yol kapamalarla ilgili verdiği itiraz dilekçesini görüşürken sarf etti.

Yargıç Faruk, "Protesto düzenlemek siyasi ve siyasi olmayan tarafların hakkıdır ancak akabinde vatandaşların hakları ihlal edilmemelidir" dedi.

Kriket oyunculuğundan başbakanlığa geçen Han, 3 Kasım'da hükümet karşıtı protesto konvoyu silahlı bir kişinin yürüyüşe ateş açmasıyla saldırıya uğradığında kavalkemiğinden vurulmuştu.

Han'ın Pakistan Adalet Hareketi'nin (Pakistan Tahrik-i İnsaf/PTI) yürüyüşüne katılan destekçilerinden biri öldürülmüş, bir düzineden fazla kişiyse yaralanmıştı.

Han'ın partisi, Han'ın nisanda parlamentoda yapılan güven oylamasıyla görevden alınmasının ardından Başbakan Şahbaz Şerif hükümetine erken seçim düzenleme baskısı uygulamak amacıyla düzenlenen uzun yürüyüşe ara vermek zorunda kaldı.

Şüpheli tutuklanıp Han'ı öldürme niyetini itiraf etse de eski başbakan; Şerif'i, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah'ı ve Tümgeneral Faysal Nasir'i kendisini öldürmek için saldırıyı düzenlemekle suçlamıştı.

Cuma günü polis, yürüyüşe yeniden katılınca Han'a başka bir saldırının düzenlenmesinin muhtemel olduğunu öne süren bir istihbarat raporu sundu.

Öte yandan Yargıç Faruk, PTI üyelerinden yürüyüşlerini İslamabad'da yapmak için yeni bir izin başvurusu yapmalarını istedi.

Faruk, kente ulaştıklarında protestocuların güvenliğini sağlamanın polisin görevi olduğunu söyledi.

Yargıç, "Sorun çözülmezse, yeni bir dilekçe de verilebilir" dedi.

Han, 10 Kasım'da yeniden başlayan yürüyüşlere fiziksel olarak katılmadı.

Eski başbakan vurularak yararlanmasından sonra Lahor'daki evinde yeniden sağlığına kavuşurken, yürüyüşlere video bağlantısı aracılığıyla hitap etti.

Konvoy gelecek hafta Pencap eyaletinin Ravalpindi kentine ulaştığında, Han'ın yeniden protestolara katılması bekleniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU