Myanmar'da cunta, yaklaşık 6 bin mahkumu serbest bırakacak

Birleşik Krallık'ın eski Myanmar Büyükelçisi Vicky Bowman da sınır dışı edilecek

Geçen yıl cuntaya karşı düzenlenen protestolarda göstericiler, devrik lider Ang San Su Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin bayrağını taşımıştı (Reuters)

Myanmar'da darbe yönetimi yaklaşık 6 bin mahkumun serbest bırakılacağını duyurdu.

Askeri cuntanın perşembe günkü açıklamasında, aralarında 600 kadının olduğu toplam 5 bin 774 mahkumun salıverileceğini bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir yetkili, söz konusu kişiler arasında Birleşik Krallık'ın eski Myanmar Büyükelçisi Vicky Bowman, devrik lider Aung San Suu Çii'nin danışmanı Avustralyalı ekonomist Sean Turnell ve hükümet karşıtı protestoları filme alan Japon gazeteci Kubota Toru'nun yer aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, net bir tarih belirtmeden Bowman, Turnell ve Toru'nun sınır dışı edileceğini bildirdi.

2002-2006'da görev yapan 56 yaşındaki Bowman, Myanmar'daki evinin adresinin kayıtlardakiyle uyuşmadığı gerekçesiyle ağustosta eşi Htein Lin'le tutuklanmış ve bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cunta yönetimi Lin'in de serbest bırakılacağını ifade ederken, kimliğini paylaşmayan bir Britanyalı diplomat, sınır dışı edilecek kişiler arasında Lin'in adının yer almadığını savundu. Diplomat, Bowman'ın da henüz serbest bırakılmadığını söyledi.

Darbenin ardından geçen yıl şubatta yakalanan Turnell ise "devlet sırrı olan mali bilgilerle ülkeden kaçmaya çalıştığı" gerekçesiyle üç yıl hapis cezası almıştı.

Toru da temmuzda Yangon'daki hükümet karşıtı protestoları filme aldığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Myanmar'da darbeden bu yana en az 170 gazeteci yakalandı. Bunlardan 70 halen gözaltında.
 


Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

BM verilerine göre darbe yönetiminin protestoculara ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor.

Askeri mahkemelerse tutuklulardan ikisi çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti. BM, kararın insanlığa karşı suç veya savaş suçu olabileceğini bildirmişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU