Rishi Sunak ve Şi Cinping'in G20'de yapacağı özel görüşme iptal edildi

Görüşmenin Polonya'ya düşen füzeler yüzünden gerçekleşemediği belirtiliyor

Sunak, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere salı günü Endonezya'nın Bali adasına gitti (AFP)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Riski Sunak ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında bugün (16 Kasım) yapılması planlanan görüşme iptal edildi.

Endonezya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin oturum arasında gerçekleşmesi planlanan görüşme, iki ülkenin liderleri arasında son 5 yıl içinde yapılan ilk yüz yüze görüşme olacaktı.

Görüşmenin Polonya'daki Przewodow köyüne füzelerin isabet etmesi üzerine G20 liderlerinin bu sabah yaptığı ani toplantı nedeniyle iptal edildiği açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Başbakanlık Ofisi'nden gelen açıklamada görüşmenin "zaman kısıtlaması" nedeniyle iptal edildiği belirtildi.

Dün akşam saatlerinde Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki bir çiftliği vuran füzelerin önce Rusya'ya ait olduğu iddia edilmişti. Moskova ise iddiaları yalanlamış ve köydeki patlamaya Ukrayna yapımı S-300 füzelerinin neden olduğunu öne sürmüştü.

Bunun ardından Almanya, Kanada, Hollanda, Japonya, İspanya, İtalya, Fransa ve BK liderleri, zirve için geldikleri Bali'de bu sabah acil yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Sunak ve Şi'nin iptal edilen görüşmesinin yerel saatle 15.30'da yapılması planlanıyordu. Öte yandan, Sunak, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında iptal edilen görüşmeye değinmedi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning ise konuyla ilgili açıklamasında, "Çin-Birleşik Krallık ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini desteklemeye kararlı olduğumuzu vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı:

Birleşik Krallık'ın Çin'le birlikte çalışmasını umuyoruz.

İki ülkenin liderleri arasındaki son yüz yüze görüşme, BK'nin eski başbakanı Theresa May'in Şubat 2018'de Pekin'e yaptığı üç günlük resmi ziyarette gerçekleşmişti.

Ekimde göreve başlayan ve BK'nin bu yılki üçüncü başbakanı olan Sunak'ın Çin'e karşı, selefi Liz Truss'a kıyasla, daha yumuşak bir tavır takınacağı yorumları yapılıyor.

Öte yandan Sunak'ın Şi'yle görüşme kararı, Çin'in BK'ye karşı "resmi tehdit" olarak tanımlanmasını talep eden bazı Muhafazakar parlamenterlerin sesini yükseltmesine neden olmuştu.

Bu kişiler arasında halihazırda Çin'in yaptırımı altında olan Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat ve Bilim Bakanı Nus Ghani gibi önde gelen isimler yer alıyor.

 

Independent Türkçe, BBC, South China Morning Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU