Savcılık SETA raporuna dava açmadı: Saygısızlık ifade eden davranışta bulunmak suçun oluşması için yeterli değil

SETA’nın gazetecileri fişleyen raporu hakkında yapılan suç duyurusunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı raporda suç unsuruna rastlamadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın SETA’nın yurtdışı merkezli kuruluşlarının Türkçe yayınları için çalışan gazetecileri fişleyen raporu hakkında başlattığı soruşturma sona erdi.

Savcılık, raporda herhangi bir suç unsuru bulamadı.

Suç duyurusunu Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yapmıştı.

Suç duyurusu dilekçesinde SETA tarafından yayınlanan, İsmail Çağlar ile iki araştırma asistanı tarafından kaleme alınan raporda kullanılan ifadelerle “Kişilerin huzur ve sükununu bozma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, suç işlemeye alenen tahrik etme ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarının işlendiği savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Saygısızlık ifade eden davranış suç oluşumu için yeterli değil"

Başvuruyu inceleyen savcılık SETA çalışanları hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kararda, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunun maddi unsurunun açıkça şiddete davet eden kelime ve cümleler barındırması olduğu öne sürüldü.

Takipsizlik kararında, Tahrikin soyut saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tür davranışları pekiştirmeye objektif olarak elverişli olması gerektiği söylenerek, "Salt yüz çevirme, soyut bir red veya saygısızlık ifade eden davranışta bulunmak yahut sözler sarf etmenin suçun oluşması için yeterli olmadığı" ifade edildi.

Kamu güvenliği açısından yakın bir tehdit ortaya çıkmadı

Savcılık, suç teşkil eden eylem sonucu kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasın gerektiği yönünde de karar verdi.

Aşağılama fiilinin ise halkın bir kesimine yönelik sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayalı olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirten savcılık, kişilerin hur ve sükununu bozma suçunun ise sadece huzur ve sükun bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla telefon edilmesi veya aynı maksatla hukuka aykırı bir davranışta bulunması halinde cezalandırılabileceğini söyledi.

Bilgiler kolay erişilebilir

Gazetecilerin fişlendiği raporda yer alan bilgilerin bilinmeyen veya kolaylıkla ulaşılamayacak türde bilgiler olmadığını karara işleyen savcılık, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi suçu işlenmediğine kanaat getirdi.

Savcılık, şüpheli üç ismin ifadesini almaya gerek duymadı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU