Kuzey Kore'den ABD-Güney Kore tatbikatlarına daha güçlü yanıt tehdidi

Tehdit, Kuzey Kore'nin denize doğru iki kısa menzilli balistik füze ateşlemesinden günler sonra geldi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, balistik füze denemesinde (Reuters)

Kuzey Kore, Güney Kore'yle askeri tatbikatları yoğunlaştırdığı için ABD'ye sert tepki gösterdi ve "daha güçlü takip tedbirler" alabileceği uyarısını yaptı.

Associated Press'in haberine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın adı açıklanmayan bir sözcüsü, ortak askeri tatbikatların ABD'nin "barış ve güvenliği yok etmenin baş suçlusu" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Sözcü, "ABD ağır askeri provokasyonlarda sürekli ısrar ederse, KDHC [Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti] daha güçlü tedbirlerle karşılık vermeyi göz önünde bulunduracak" dedi.

Bildiride söz konusu tedbirlerin neler olabileceği belirtilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklama, Kuzey Kore'nin denize doğru iki kısa menzilli balistik füze ateşlemesinden günler sonra geldi.

Bölgenin Güney Kore'ye, Kuzey Kore'nin bu yıl şimdiye kadar kullandığı diğer tüm füze fırlatma alanlarından daha yakın olduğu bildirildi.

Fırlatmalar, Kuzey Kore'nin 14 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği ilk balistik füze denemeleri oldu.

Ayrıca bunlar Güney Kore'yle ABD hava kuvvetleri arasında büyük çaplı eğitim tatbikatları yapılırken gerçekleşti.

Bu hafta iki ülke pazartesiden cumaya "Fırtına Atağı" adı verilen hava tatbikatları düzenliyor.

Geçen hafta Güney Kore, yetkililerin aynı zamanda belirtilmeyen sayıda ABD askerini de kapsadığını söylediği, yıllık 12 günlük "Hoguk" saha tatbikatlarını tamamladı.

Güney Kore'deki yetkililer, Kuzey Kore'nin Eylül 2017'den bu yana ilk nükleer test cihazını patlatarak baskıyı sürdürmeye devam edebileceğini belirtti.

Bu yıl Kuzey, lider Kim Jong-un'un Kuzey'i meşru bir nükleer devlet olarak kabul etmeleri ve üzerindeki ekonomik yaptırımları kaldırmaları yönündeki çabaları dahilinde, Güney'i ve ABD'yi sindirme faaliyetleri olarak görülen bir dizi silah testi gerçekleştirdi.

Eylülde Kim, Kuzey Kore'nin "100 yıl" boyunca yaptırım uygulansa bile nükleer silahlarından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Kuzey, bu yıl rekor sayıda füze denemesi de gerçekleştirdi. Füze denemeleri, ülkenin Kuzey'i meşru bir nükleer devlet olarak kabul ettirmek için Güney'i ve ABD'yi sindirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi savunmak için "nükleer, konvansiyonel ve füze savunması da dahil" askeri kapasitesini sonuna kadar kullanacağını söylerken, Kuzey Kore'yi provokasyonlarının artmasına karşı uyardı.

(Ajanslardan da yararlanılmıştır)



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU