Paşinyan, Soçi'deki üçlü zirveden çıkıp Tahran'a gitti

İran Cumhurbaşkanı Reisi: İlişkilerde dönüm noktasındayız

Tahran'a giden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi Erivan'a davet etti (AFP)

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya liderleriyle Soçi'deki üçlü görüşmesinin hemen ardından Tahran'a gitti.

Paşinyan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olacağını söyleyen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran'ın tarih, medeniyet ve kültürünün parçası olan Kafkasya'da barış ve güvenliğin İran için çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu bölgedeki sorunların bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini ifade eden Reisi şöyle dedi:

Bölgede yabancıların her müdahalesi sorunları çözmek yerine sorunlar yaratacaktır.

Ermenistan'ın başbakanıysa, 31 Ekim'deki üçlü görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

Sayın Reisi'yi Soçi'deki üçlü toplantı hakkında bilgilendirdim ve İran Cumhurbaşkanı'nın bölgede istikrar, barış ve güvenlik sağlanması hakkındaki görüşlerine katılıyorum.

Reisi ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son aylarda yüzde 43 arttığına dikkat çekerek, hedef olarak 3 milyar doları hedeflediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi verilere göre, Ermenistan'ın üçüncü büyük ticaret ortağı İran'la ticaret hacmi bu yılın ilk 8 ayında 427,4 milyon dolara ulaştı. 

İki lider elektrik ve doğalgaz alanında mutabakat zaptı imzalarken enerji, tarım, altyapı ve su yönetimi alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi kararı aldı.

İran Yol ve Bayındırlık Bakanı Rüstem Kasımi, Ermenistan Bölgesel Yönetimi ve Altyapı Bakanı Gnel Sanosyan'la görüşmesinde, İran'ın Nurduz köyünden Erivan'a uzanacak yeni transit yol inşaatıyla iki ülke arasındaki taşımacılığın gelişeceğini söyledi. Kasımi, Tebriz'e kadar uzatılacak yol üzerinden Ermenistan'a çimento, çelik ve inşaat malzemeleri taşınacağını ve İranlı şirketlerin Ermenistan'da iş yapacaklarını sözlerine ekledi.

Rusya, Soçi'deki zirvenin ardından Azerbaycan ve Ermenistan'ın güç kullanmaktan kaçınma ve sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, IRNA, Armenpress

DAHA FAZLA HABER OKU