ABD'nin Avustralya üssünü genişletme planı Çin'i kızdırdı

Amerikan B-52'leri Kuzey Avustralya'ya konuşlanacak

ABD Hava Kuvvetleri'nin stratejik vurucu gücü içindeki B-52'ler Guam adasında da konuşlanmış durumda (AP)

ABD'nin Avustralya'nın kuzeyindeki Tindal Hava Üssü'nü genişletip çok sayıda B-52 ağır bombardıman uçağına elverişli hale getirme planı Çin'in tepkisini çekti.

Avustralya medyasındaki haberlere göre, Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri'ne ait üssün, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip 6 adet B-52 uçağını aynı anda barındırabilecek kadar genişletilmesi planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hava Kuvvetleri, Birleşik Krallık'la ittifakı kapsamında 1980'lerden beri Avustralya'yı ziyaret ediyor ve 2005'ten beri burada eğitim sürdürüyor.

Uzun menzilli B-52'ler aynı zamanda okyanuslarda gözetleme faaliyeti yürütebiliyor. 

Avustralya Savunma Bakanlığı'nın personelden sorumlu yetkilisi Matt Keogh, "temkinli" olmalarına rağmen Çin'in rahatsızlık duymaması gerektiğini söyledi:

Bence burada önemli olan şu ki Amerikalılarla ne kadar müşterek çalışabilirlik edinebilirsek, ittifakımız o kadar güçlenir.

Ancak Çin hükümeti tepki vermekte gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cao Licien, haberin yayıldığı 31 Ekim'de şöyle dedi:

Ülkeler arasındaki savunma ve güvenlik işbirliği bölgesel barış ve istikrarı desteklemeli ve üçüncü tarafların çıkarlarına zarar vermemeli. Çin, ilgili tarafların modası geçmiş ve kimseye fayda sağlamayan Soğuk Savaş düşünme tarzından ve dar jeopolitik kavrayıştan vazgeçmesini arzulamaktadır.

Cao, böyle bir adımın bölgesel silahlanma yarışı başlatabileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin Avustralya Büyükelçisi Caroline Kennedy, ABC News'a verdiği demeçte askeri üsle ilgili planlara doğrudan değinmezken, Pasifik bölgesinde gerginliğin yükseldiğine dikkat çekerek, "bölgede barış ve istikrarı diplomasi, diyalog ve caydırıcılık yoluyla destekleyeceklerini" söyledi.

 

Independent Türkçe, Guardian, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU