Ukrayna kuvvetleri ilerlemeye devam ederken Kadirov kuvvetlerinin saflarında ağır kayıplar olduğunu itiraf etti

Moskova, Herson’da sivillerin tahliyesini tamamladı

Kırım'daki tren istasyonuna tahliye edilen Herson sakinleri. Fotoğraf: AP

 

Ukrayna ordusu, güney Ukrayna'daki Herson şehrini ve Dinyeper Nehri kıyısındaki bölgeleri geri almak için operasyona hazırlanıyor. Moskova dün, haftalardır karşı saldırı altında olan stratejik bölgeden sivilleri tahliye etme sürecinin ‘sonlandığını’ duyurdu. Moskova'nın Herson’a atadığı yetkililer, 13 Ekim günü Ukrayna kuvvetlerinin ilerleyişi karşısında sakinleri Dinyeper Nehri'nin açık kıyısından diğerine ve ardından Rusya'daki bölgelere tahliye etme sürecinde olduklarını duyurmuşlardı. Moskova tarafından atanan Kırım’ın sözde Yönetim Başkanı Sergey Aksenov perşembe akşamı Telegram’daki hesabından şu açıklamada bulundu:

“Sakinlerin Rusya’daki güvenli bölgelere taşınma süreci tamamlandı. Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından bombalanan bölgeyi terk etmek isteyenlerin bunu hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmelerine sevindim.”

Aksenov açıklaması ile birlikte Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile bir fotoğrafını yayınladı. Rusya'nın Herson'a vali olarak atadığı Vladimir Saldo çarşamba günü yaptığı açıklamada bir haftadan kısa bir süre içinde bölgede en az 70 bin kişinin evlerini terk ettiğini vurguladı.

Kiev, savaştan önce yaklaşık 288 bin nüfusa sahip olan ve Rusya'nın geçen mart ayından bu yana kontrol ettiği kentten yapılan bölgedeki tahliyeleri zorunlu olarak görüyor. Moskova, Herson’u, dünyanın birçok ülkesi tarafından kınanan bir referandumla Kremlin'in resmen ilhak edildiğini duyurduğu tüm bölgedeki Ukrayna saldırısına direnmek için bir ‘kale’ yapma sözü verdi. Ukrayna Ordu Komutanlığı dün yayınlanan günlük raporunda, ‘Herson bölgesindeki geçici olarak işgal edilen bölgelerin sözde tahliyesinin devam ettiğini’ bildirdi.

Kiev, Herson'daki Rus liderliğinin 'panik yaratmaktan kaçınmak' için 'askerlerin gerçek kayıplarını gizlemeye' çalıştığını kaydetti. Herson bölgesinde, 'sağ yakada düşman oluşumlarına takviye yapıldığını' duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın Ukrayna Ulusal Haber Ajansı tarafından dün aktarılan açıklamasında, Rusya'nın ülkeyi işgal etmeye başladığı 24 Şubat’tan düne kadar 480'i sadece perşembe günü olmak üzere 69 bin 700 askerini kaybettiği bildirildi. Ancak bu bilgiler doğrulanamıyor.

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramazan Kadirov, Moskova'nın uğradığı ağır kayıpları olduğuna işaret etti. Ukrayna kuvvetlerinin topçu bombardımanından sonra Rusya'yı Ukrayna savaşında destekleyen kuvvetlerin saflarında ağır kayıplar verdirdiğini itiraf etti. Kadirov perşembe günü Telegram uygulamasındaki hesabından yaptığı açıklamada ‘23 savaşçının öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını’ bildirdi. Ukraynalı kaynaklar, bu haftanın başlarında güney Ukrayna'daki Herson bölgesindeki bir Çeçen birliğinin pozisyonunun sosyal ağlardaki fotoğraflarla ortaya çıkarıldığını ve böylece birliğin konuşlandığı yere topçu saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.

Rus yetkililer genellikle kayıplarıyla ilgili rakamları yayınlamıyorlar. Bu durumda Kadirov’un Ukrayna tarafının verdiği daha yüksek sayıları kabul etmiyor olabileceği kaydedildi. Buna ek olarak Çeçen lider yoldaşlarını Ukrayna'daki savaş için toplanmaya çağırdı.

Kadirov, Rus saldırısının başlamasından bu yana kendisini çatışmanın en ateşli destekçilerinden biri olarak tanımlıyor ve ayrıca birliklerini de Ukrayna'ya gönderiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise ülkesinin Rusya'ya karşı verdiği mücadeleyi İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e karşı verilen direnişe benzeterek, Rusya'nın daha önce Nazilerin elde etmeye çalıştığı kazanımların aynısını elde etmeye çalıştığını söyledi. Zelenskiy, dün gece Kiev'de yayınlanan bir video mesajında ​​ “Kötülüğün şekli değişti ancak temeli değişmedi” dedi. Rusya'nın komşu bir ülkeden saldırgan ve terörist bir ülkeye dönüştüğünü ve savaş suçlarına karıştığını da sözlerine ekledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de eski Sovyetler Birliği'nin Almanya’daki Nazizm’e karşı kazandığı zaferin 77’inci yıl dönümünde Moskova'da yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna'da yürüttüğü savaşın İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e karşı yürütülen savaşa benzediğini savunmuştu.

Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko’ya göre Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde ve özellikle Rus kuvvetlerinin yazdan bu yana ele geçirmeye çalıştığı cephedeki bir başka sıcak nokta olan Bahmut’ta son 24 saatte beş kişi öldü, dokuz kişi de yaralandı. Fransız basınına göre Rus yetkililer Sergey Aksenov ve Sergey Kiriyenko perşembe akşamı, mart ayından bu yana Rus kuvvetleri tarafından işgal altında tutulan Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyaret ettiklerini duyurdular. Moskova ve Kiev, birbirlerini bu istasyonu bombalamakla suçluyor. Moskova, eylül ayında Ruslar tarafından kısmen işgal edilen Ukrayna’nın dört bölgesinin yanı sıra ekim ayında bu santrali ilhak ettiğini duyurmuştu. Son haftalarda Rusya, Ukrayna enerji tesislerine yaptığı bombardımanları yoğunlaştırdı. Bu yüzden ülkenin çoğu yerinde elektrik karneye bağlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU