İnsanlar gezegenin 2019 için sürdürülebilir biçimde ürettiği kaynakları her zamankinden daha hızlı tüketti. Kaynaklar yılın bitmesine 5 ay kala tükendi.
Her zamankinden daha fazla tükettiğimiz ve çevreye daha fazla zarar verdiğimiz için "Limit Aşım Günü" de erkene alınmaya devam ediyor. 2017’de 2 Ağustos’a, 2018’de ise 1 Ağustos’a denk gelen gün, bu yıl 29 Temmuz’da yaşandı. Bu; Limit Aşım Günü'nün 20 yıl öncesine kıyasla iki ay erken gerçekleştiği anlamına geliyor.
Artan tüketim ve büyüyen nüfus nedeniyle doğanın kaynaklarını, gezegenin ekosisteminin bu kaynakları yenileyebilme yetisinden 1,75 kat daha hızlı tüketiyoruz.
Ekolojik açıdan fazla tüketimin sonuçları ormansızlaşma, toprak erozyonu, biyoçeşitlilik kaybı ve atmosferdeki karbondioksit artışı gibi formlarda giderek daha belirgin hale geliyor.
Ekolojik Ayak İzi hesaplamasının mucitlerinden ve Küresel Ayak İzi Ağı’nın kurucusu Mathis Wackernagel, “Sadece bir tane Dünya’mız var - bu nihayetinde insan varoluşunu tanımlayan bağlam” dedi.
Limit Aşım Günü, gözlemlenmeye başladığı 1986’dan beri, en erken bu yıl yaşandı. Limit Aşımı Günü’nü her yıl 5 gün geciktirebilirsek insanlar tek bir gezegende 2050’ye kadar sürdürülebilir biçimde yaşayabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fosil yakıtların yanmasıyla oluşan karbon salımının yüzde 50 azaltılması Limit Aşım Günü’nü 93 gün erteliyor.
Dünya’nın Dostları (Friends of the Earth) iklim eylemcisi Aaron Kiely, “Dünya’nın kaynakları sonlu ve bir iklim aciliyeti içindeyiz. Bugün kaynakları nasıl yanlış tükettiğimize dair bir uyarı. Çünkü bu kaynaklar, bir kısmını harcayıp sonra yerine koyabileceğimiz hazır para değildir” diye konuştu.
Çözümün ne olduğunu biliyoruz bu yüzden umutlu ve kararlı olma ve hala yapabiliyorken olumlu bir fark yaratma fırsatını yakalama zamanı.
Limit Aşım Günü, insanların doğal kaynakları kullanımıyla birlikte çevreye verdiği zararı inceleyen, uluslararası araştırma kuruluşu Küresel Ayak İzi Ağı tarafından ölçülüyor.
Dünya’nın Dostları da “nasıl tükettiğimize dair tekrar düşünmemiz” gerektiği konusunda uyardı.
Kiely, “(Kaynakları) nasıl tükettiğimizi düşünmeliyiz. Geniş çaplı siyasi müdahaleye hayli ihtiyaç duyuluyor ancak bireyler olarak yapabileceğimiz şeyler var: İhtiyaç duymadığımız şeyleri almayı bırakalım, sürdürülebilirliği sağlayalım, evlerimizin yalıtımını sağlayalım ve hep birlikte kendimizi ekolojik borca sokmaktan vazgeçelim” dedi.
Bu tarihin 31 Aralık olmasına ihtiyacımız var çünkü sadece bir tane gezegenimiz var ve çok çabuk değiştirebileceklerimizi silip süpürüyoruz, bu günü değiştirmemiz gerektiğinin (#movethedate) ve dünyanın bize verdiği kaynakları erkenden tüketmememiz gerektiğinin nedeni.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör
© The Independent