Putin ilhak edilen dört bölgede seferberlik ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Putin, yasadışı şekilde ilhak edilen Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu

Herson bölgesinde Ukrayna ve Rus güçleri arasında çatışmalar sürüyor / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Putin, ilhak edilen Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde sıkıyönetim ilan edilmesine yönelik kararname imzaladı.

Putin, tüm Rus bölgelerindeki kritik öneme sahip tesislerin korumak için önlemlerin uygulanması gerekiyor" dedi.

Ukrayna'dan sıkıyönetim kararına tepki

Ukrayna yönetimi, karara tepki gösterdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Putin'in söz konusu kararının Ukrayna'da hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

Podolyak, "Rusya'nın işgal ettiği topraklarda 'sıkıyönetim' uygulanması, yalnızca Ukraynalıların mallarının başka bir 'yeniden gruplandırma' yoluyla yağmalanmasının sözde yasallaştırılması olarak düşünülmelidir. Bu, Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmez. Topraklarımızın özgürleştirilmesine ve işgalden kurtarılmasına devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Putin'in kararının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kınanması gerektiğini söyledi.

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki 4 bölgesinde yapılan ilhak referandumu açık ara farkla Rusya lehine sonuçlanmış, Kiev yönetimi ve Batı sonuçları tanımadığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus ve Çeçen askerlerin referandum sırasında halka, evlerinde ve oy verme istasyonlarında baskı uyguladığı yönünde iddialar gündeme gelmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise 5 Ekim'de gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği dört bölgenin, Rusya'nın cephedeki gerilemelerine rağmen sonsuza dek Rusya ile birlikte kalacağı mesajı vermişti.

Moskova yönetimi, 27 Eylül'de daha önce tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Luhansk ve Donetsk bölgesi ile Herson ve Zaporijiya bölgelerinde yaşayanların yüzde 85'inden fazlasının Rusya'ya katılım yönünde oy kullandığını ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Ukraynalı yetkililer sözkonusu referandumları "düzmece" ve "yasadışı" olarak tanımlıyor. G7 ülkeleri de Rusya'nın kontrolünde gerçekleşen referandumları yasadışı ilan ederek, Moskova'nın ilhakı hayata geçirmesi halinde daha fazla yaptırım uygulayacağını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU