Dezenformasyonda başı çeken sosyal medya platformu tespit edildi

"Bir platformda gönderilerin viral olması için ne kadar fazla mekanizma varsa, dezenformasyonun da o kadar arttığını görüyoruz"

Özellikle Rusya - Ukrayna savaşıyla birlikte sosyal medyada dezenformasyon sorunu yeniden gündemde (Reuters)

ABD merkezli teknoloji araştırma şirketi The Integrity Institute, sosyal medyada dezenformasyonda başı çeken platformları açıkladı.

Şirketin perşembe günü yayımladığı raporda, en fazla dezenformasyonun Twitter'da yaşandığı belirlendi.

Çalışmada, Twitter'daki gönderileri "retweet" sistemiyle tekrar paylaşma özelliğinin, dezenformasyonun hızlı şekilde yayılmasına yol açtığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter'ın ardındansa Çin merkezli ByteDance firmasının ünlü sosyal medya platformu TikTok geldi. Platformun kullandığı makine öğrenmesi sisteminin dezenformasyonun artmasında rol oynadığı belirtildi.

The Integrity Institute'un kurucularından Jeff Allen, her platformda gönderilerin viral hale gelmesini sağlayan farklı algoritmalar kullanıldığına, sonuçların da buna göre değiştiğine dikkat çekti.

Eski Facebook çalışanı, "Bir platformda gönderilerin viral olması için ne kadar fazla mekanizma varsa, dezenformasyonun da o kadar arttığını görüyoruz" dedi.

Şirket, araştırmasında ABD merkezli kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Poyner Medya Çalışmaları Enstitüsü'ne bağlı Uluslararası Teyit Ağı'nın (International Fact-Checking Network) dezenformasyon verilerinden yararlandı.
 


Çalışmada, aslında en fazla dezenformasyon içeriğinin Facebook'ta yer aldığı fakat burada gönderilerin yayılma hızının, Twitter ve TikTok'takilere kıyasla daha düşük seviyede olduğu belirtildi. Araştırmacılar, bunun Facebook'ta paylaşım yapmanın diğer iki platforma göre daha fazla adım içermesinden kaynaklandığını ifade etti.

Öte yandan Öte yandan Facebook'taki Reels ve Facebook Watch gibi özelliklerin, platformu dezenformasyona daha açık hale getirdiğine de dikkat çekildi.

Dezenformasyonun artma oranının en az olduğu uygulamaysa Facebook'un çatı kuruluşu Meta'ya ait Instagram. YouTube içinse diğer platformlarla kıyaslanabilecek nitelikte önemli istatistikler elde edilemediği bildirildi.



Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU