Sağlık camiası yeni yönetmelikle çalkalanıyor... Türk Tabipleri Birliği dava açmaya hazırlanıyor

Muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerdeki işlerine kısıtlama getirildi. Karar yalnızca 7 bin civarındaki muayene hekimlerini değil, özel hastaneler ile hastaları da ilgilendiriyor

Yeni yönetmeliğe göre özel hastaneler, hekim sayılarının yalnızca yüzde 15'i kadar dışarıdan hekim çalıştırabiliyor. Geçmişte hekim ve hastaneyi ayrı ayrı seçebilen hastalar ise bir seçime zorlanıyor / Fotoğraf: AA

Sağlıkta şiddet, kamu hastanelerinde randevu sıkıntısı, "hekimler göçü" ve "beyaz reform" derken, tıp camiası bugünlerde yeni bir konuyla çalkalanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından 4 günü önce yürürlüğe giren yeni yönetmelikle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerdeki işlerine kısıtlama getirildi.

Özelde çalışan pek çok hekim, mesleklerini serbest şekilde icra etmelerine engel olacağı gerekçesiyle muayene açmaları için bir hastaneyle anlaşmalarını zorunlu kılan düzenlemeye tepki gösterdi.

Yönetmeliğin 7 bini aşkın hekimin yanı sıra özel hastane ve hastaları da etkileyeceği belirtiliyor.

Konu sosyal medyanın en fazla tartışılan durumlarından biri haline geldi. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere olmak pek çok tabip odası yönetmelik değişikliğinin iptali için harekete geçiyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ve Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, muayenehanesi olan hekimlerin karşı karşıya bırakıldığı kısıtlamayı, Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

 

operasyon ameliyat sağlık hastane hekim hastane Pixabay.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

"Hastaların hekim seçme özgürlüğü engelleniyor"

Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın Türk Tabipleri Birliği, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve Muayenehane Hekimleri Derneği ile görüşmeden aldığı bu kararı doğru bulmadığını ifade etti.

Bakanlık uygulamasının yalnızca hekimler açısından değil, hastalar bakımından da haksız bir durum oluşturacağını savunan Bulut, TTB'nin dava açmaya hazırlandığını aktardı.

Türkiye'de yaklaşık 32 bin hekimin hastanelerde, 7 bininin de muayenehanelerde görev yaptığını belirten Bulut, hastaların hekimlerini seçme özgürlüğünün kısıtlanacağını kaydetti.

"Bakanlığın amacı özel sektöre ucuz iş gücü sağlamak"

Her hastanenin artı ve eksilerinin olduğunu vurgulayan Bulut, yeni yönetmeliğin fırsat eşitsizliğine neden olacağı görüşünde.

Bulut'a göre özellikle cerrahi ve dahili branşlarda hastanelerin altyapıları ve kullandıkları teknolojilerin farklı. Bu nedenle muayene hekimleri de farklı yerleri tercih edebiliyordu.

Bir doktor omurga cerrahisini farklı, beyin tümörü tedavisini farklı hastanede yapabiliyordu. Şimdi 'aynı yerde yapmak zorundasın' deniliyor! Halkın sağlığı gözetilmiyor, öyle olsa koruyucu sağlık hizmetlerini yani birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilir, halk daha sağlıklı hale getirilir, kuyruklar azalırdı.

"Özel sektörden bakan, bakan yardımcısı yaparsanız kendi alanlarını kayırmaya başlarlar"

Sağlık Bakanlığı'nın özel sektöre ucuz iş gücü sağlamayı ve muayenehane hekimlerini zor duruma düşürmeyi amaçladığını ileri süren Bulut, şunları söyledi:

Rant söz konusu. Özel sektörden bakan, bakan yardımcısı yaparsanız kendi alanlarını kayırmaya başlar, kendi çıkarlarını düşünürler. Bu düzenlemeyle denetimde çifte standart da doğar. Her şeyden önce tarafsızlık ilkelerine aykırı.

Türkiye'de kişi başına düşen sağlık harcamaları, 5 bin 100 lirayı buldu. Söz konusu rakam 85 milyonla çarpılınca bu durumdan kimlerin faydalandığı belli. Sağlıktaki kartelleşmenin sonucunu görüyoruz. Yönetime halk sağlığı uzmanları getirilmeli."

 

Vedat Bulut.jpeg
Vedat Bulut / Fotoğraf: TTB

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kamudaki kalifiye doktor açığı nedeniyle bu karar alındı"

Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı da bakanlığın kararına tepki gösterdi.

Her hastanenin kendine göre avantaj ve dezavantajlarının bulunduğunu aktaran Çakıcı, bir kadın doğum ve tüp bebek uzmanı olarak kendisinin de özel hastanelerle anlaşarak iş yaptığını belirtti.

Yeni düzenlemeyle birlikte özel hastanelerde 100 hekim varsa ancak 15 hekimi dışarıdan alabileceğine dikkati çeken Çakıcı, "Eskiden ayda 100-150 doğum vardı, en az 30 kadın doğum uzmanı dışarıdan geliyordu. Şimdi tek kişiye çok doğum yaptırmaya çalışılacak, kalite düşecek. Pek çok hekim muayenelerini kapatmak zorunda kalacak" yorumunu yaptı.

"Hasta açısından da haksız bir durum doğuyor"

Hasta hakları bakımından da haksız bir durumun doğduğunu ileri süren Cihangir Çakıcı, pek çok hastanın hekimini bırakmak zorunda kalıp mutsuz olacağını savundu.

Çakıcı ifadelerini, "Özel hastanelerin yönetmeliğinde de dışarıdan müracaat eden diğer hekimlerle ilgili madde var. Eğer anlaşırlarsa, hastane, özel muayenehanecilik yapan hekimlere kapılarını açmakla yükümlü. Dışarıdan doktorun sayesinde fazladan hasta geliyordu, şimdi özel hastanelerin de işleri düşecek" ifadelerini kullandı.

 

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı Muayenehaneler Derneği.jpg
Doç. Dr. Cihangir Çakıcı / Fotoğraf: Muayenehaneler Derneği

 

"Muayenehaneciliği bitirmeye çalışıyorlar ama bitiremezler, bunlar beyhude uğraşlar" diyen Çakıcı, tıbbı geliştirmek için araştırma yapmak, laboratuvarları desteklemek gerekirken, muayenehanecilikle uğraşıldığını ileri sürdü.

Özel hastanelerdeki doktor sayısının yüzde 30'u kadar hekimle anlaşılması planlanırken sayının yüzde 15'e düşürüldüğünün altını çizen Doç. Dr. Çakıcı, bu durumun, onların (özel hastaneler) işlerini de etkileyeceğini ifade etti. 

"Eskiden yüzde 60'ımız özelde ameliyat yaparken, şimdi yüzde 15'e düşecek" diyen Çakıcı, asıl kaosun da bu sayı düşüklüğünden çıkacağını söyledi. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Sağlık turizmi baltalanacak"

Sağlık turizmi ele alındığında Türkiye'nin dünyada 3. sırada olduğuna değinen Cihangir Çakıcı, yeni yönetmeliğin bu durumu baltalayacağı görüşünde.

Özel hastaneden de muayenehane üzerinden de gelen olduğunu dile getiren Çakıcı, "Daha şimdiden 'Gelin, hastalarınızı Azerbaycan'da ameliyat edelim' şeklinde reklamlar başladı. Türkiye kalifiye elemanlarını kaçırıyor. Bir hekim aslında 10 yılda değil, 30 yılda yetişiyor. Tecrübe kazanması yıllar alıyor. Artık hekimlerin yanı sıra hastalar da kaçırılacak" şeklinde konuştu.

"Yönetmeliğin iptal olacağını düşünüyorum"

Bu yönetmeliğin iptal edileceğini tahmin ettiğini söyleyen Çakıcı, "O zamana dek hem hekimler hem doktorlar mağdur olacak. Hasta mutsuzluğu da katlanacak" dedi.

 

Fahrettin Koca AA
Sağlık Bakanı Fikret Koca, 8 bine yakın hekim kamu kadrolarına geçmek için başvuru yaptığını söylüyor / Fotoğraf: AA

 

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 6 Ekim 2022 tarihli 31975 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile muayenehanesi olan hekimlerin, 1219 sayılı kanunun 12'nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini özel hastanelerde yapabilmesine ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı.

Bu düzenlemeye göre muayenehanesi bulunan hekimler, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde özel hastanelerde yapabilecek.

Özel hastanelerde boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15'ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilecek.

Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamaz.

Hastanede gerçekleştirilecek ayakta veya yatarak yapılan tedavi süresince ilgili hekim tarafından kesintisiz hizmet sunumu sağlanacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU