Kanye West, Lizzo'nun kilosunun desteklenmesinin siyahlara yönelik soykırım planı olduğunu söyledi

West'in son günlerdeki açıklamaları Adidas'la yıllardır süren işbirliğini de tehlikeye attı

Kanye West daha önce de "Kölelik bence tercihle alakalıydı" diyerek tepki toplamıştı (AP)

Ünlü rapçi Kanye West, şarkıcı Lizzo'yu örnek göstererek beden olumlama hareketinin siyahları yok etmek için "şeytani bir soykırım planı" olduğunu söyledi.

3 Ekim'de Paris Moda Haftası kapsamında "Beyazların Hayatı Değerlidir" (White Lives Matter) yazılı bir tişört giydikten sonra ünlüler camiasını karıştıran West, Fox News'da Tucker Carlson'ın konuğu oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisi de siyah olmasına rağmen beyazların üstünlüğünü savunan bir sloganı taşıyan West, büyük tepki toplamıştı.

Vogue editörü Gabriella Karefa-Johnson, West'in "Siyahların Hayatı Değerlidir" (Black Lives Matter) hareketine karşı bir nefret söylemi olarak kabul edilen "Beyazların Hayatı Değerlidir" yazılı tişörtü hakkında "son derece sorumsuzca ve tehlikeli" yorumunu yapmıştı.

Gigi Hadid, Hailey Bieber, Jaden Smith gibi ünlü isimlerin de Karefa-Johnson'ı desteklemesinin ardından West, kendisine karşı gelen herkese bir dizi Instagram paylaşımında hakaretvari ifadeler kullanmıştı.
 


Siyah kadınlara karşı zorbalık yapmakla suçlanan West, Fox News yayınında şöyle konuştu:

"Kanye zorbalık yapıyor" diye bir fikir var. Öyleyse Karefa-Johnson ve iyi arkadaşım Lizzo'dan konuşalım. Lizzo benim antrenörüm Harley Pasternak'la çalışıyor. Lizzo 4,5 kilo verip bunu sosyal medyada duyurduğunda bot hesaplar zayıfladığı için ona saldırdı çünkü medya, aslında sağlıksız olmasına rağmen aşırı kiloluluk yeni hedefmiş bir algı yaymak istiyor.

Ünlü rapçi şöyle devam etti:

Hadi bunun moda olmasını, ki değil, ya da başkalarının bunu çekici bulmasını kenara koyalım. Bu klinik derecede sağlıksız. 

West, "Bunu teşvik etmek çok şeytani… Bu siyah ırka karşı bir soykırım. Bizi hangi yolla olursa olsun öldürmek istiyorlar" dedi.

Adidas, West'le anlaşmasını gözden geçiriyor

West'in son günlerdeki açıklamaları, markası Yeezy için neredeyse 10 yıldır işbirliği yaptığı Adidas'la ortaklığını da etkiledi.

Ünlü giyim markası, West'le işbirliklerini incelemeye aldıklarını duyurdu.

Marka tarafından yapılan açıklamada bunun sebebi olarak açıkça West'in son günlerdeki olayları gösterilmese de "Başarılı işbirlikleri karşılıklı saygı ve ortak değerlere dayanır" ifadeleri kullanıldı.

Bunun ardından West, Instagram'da "Adidas tasarımlarımı çaldı" ve "Ben Adidas'ım!" yazan paylaşımlar yaptı fakat ardından sildi.

 

Independent Türkçe, E! News, BBC

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU