Iraklılar ülkenin Milli Günü’nü neden hatırlamıyor?

Irak’ta Kraliyet döneminden bugüne 5 kez bayrak, 4 kez Milli Gün ve 3 kez Milli Marş değiştirildi

Iraklı göstericiler Bağdat’taki 2019 Ekim Hareketi’nin üçüncü yıldönümünü anıyor. Fotoğraf: Reuters

 

Irak’ta 2003’ten beri hiç kimse, o tarihten öncekinin aksine, ülkenin Milli Günü’nü hatırlamıyor. Ancak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, pek çok kişinin aklına gelmeyecek bir olayı, Irak’ın 3 Ekim 1932’de Milletler Cemiyeti’ne katılımını hatırlattı. 

Genel Sekreterlik, Milli Gün olarak görülen bu günü resmi tatil ilan etti.

9 Nisan 2003’te Bağdat’ın düştüğü gün 60 ve üzeri yaşlarda olanlar, bu vesileyle yapılan büyük kutlamaları hatırlıyor.

1921’den 1958’e kadar olan monarşi dönemi boyunca, monarşi neredeyse tam bir istikrara tanık olmasına ve hükümetlerin iktidarı rakip siyasi partilere dayalı demokratik eylem kurallarına göre devralmasına rağmen, milli bir gün üzerinde anlaşmaya varılmadı.

Bununla birlikte, Kral I. Faysal’ın taç giyme yıl dönümü olan 23 Ağustos 1923’ü Milli Gün olarak kabul edenler olduğu gibi, 9 Şaban 1916’da Şerif Hüseyin bin Ali’nin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı önderlik ettiği Büyük Arap İsyanı’nın başlangıcını tercih edenler de vardı.

14 Temmuz darbesinden sonra monarşiyi ortadan kaldıran cumhuriyet rejimi, o gün Kraliyet ailesinin tüm üyelerinin öldürülmesine rağmen darbe gününü milli bayram olarak kabul etti. Bu, Iraklıların büyük üzüntüyle hatırladıkları bir olaydı.

10 yıl sonra Baasçılar, 17 Temmuz 1968 darbesiyle Irak’ta iktidara geldiler.

Saddam Hüseyin, 14 Temmuz’u 1990’a kadar milli bayram olarak kabul etmesine, kutlamalar yapmasına ve dünya liderlerinden tebrikler almasına rağmen, 1990’da iktidara geldiği gün olan 17 Temmuz’u milli bayram ilan ederken, 14 Temmuz’u sadece resmi tatil olarak kutlamaya karar verdi.

İster 14 Temmuz 1958’de, ister 17 Temmuz 1968’den sonra olsun, yaşlı Iraklılar bu vesileyle yapılan büyük kutlamaları hatırlıyordu. 

Bu, 2003’te ABD ordusu başkent Bağdat’a girdikten sonra Baas rejiminin düşüşüne kadar devam etti.

2003’ten sonra ne Milli Gün, ne Milli Marş, ne bayrak, ne slogan üzerinde anlaşma sağlandı. 

Irak’ta Kraliyet döneminden bugüne 5 kez bayrak, 4 kez Milli Gün ve 3 kez Milli Marş değiştirildi. 

Aslında 2003’ten sonra, etnik, dini, mezhepsel, bölgesel ve kabilesel alt kimlikler geliştikten sonra azalan ulusal kimlik üzerinde bir anlaşmazlık yaşandı.

Ancak Başbakan Mustafa Kazımi hükümeti, Eylül 2020’de Irak’ın İngiliz Mandası’ndan ayrılıp bağımsız bir ülke olarak Milletler Cemiyeti’ne girdiği gün olan 3 Ekim 1932’yi Milli Gün olarak seçme kararı alarak, bu konudaki tartışmayı çözdü.  Ancak, Meclis henüz bunu kabul eden bir yasa çıkarmadı.

Dün ülkede sokaklarda, trafik polisi ve bazı Iraklılar ülke bayrağı sallayarak, çok küçük çapta kutlamalar gerçekleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU