Gökbilimciler bir galaksi tarafından saptırılarak yaklaşık 7 yıl geciken ışığı tespit etti.
İspanya'daki Valensiya Üniversitesi'nden bilim insanları, kütleçekimsel mercek etkisi adı verilen bir olaydan ötürü 6,73 yıl gecikerek Dünya'ya ulaşan bir ışık gözlemledi.
Araştırmacılar, SDSS J1004+4112 adlı bir galaksi kümesinin bu gecikmeye sebep olduğunu belirledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Buna göre kümede yer alan galaksiler ve karanlık madde, ışığın kırılmasına ve kütleçekimsel mercek etkisiyle gecikmesine neden oluyor.
Valensiya Üniversitesi'nin Gökbilimi ve Astrofizik bölümünden José Antonio Muñoz Lozano, "İncelediğimiz kuasara ait 4 görüntü, aslında bize doğru gelirken izlediği yol galaksi kümesinin kütleçekim alanı nedeniyle bükülen tek bir kuasara ait" dedi.
Uzayda bir yıldıza benzeyen ve Dünya'dan genellikle çok uzakta bulunan son derece parlak nesnelere kuasar ismi veriliyor.
Lozano, açıklamasına şöyle devam etti:
Her bir görüntüyü oluşturan ışık ışınlarının izlediği eğri farklı olduğundan, biz de onları farklı zaman dilimlerinde gözlemliyoruz. Bu örnekte, ilk görüntüde incelediğimiz sinyalin 4'üncü görüntüde yeniden meydana gelmesi için 6,73 yıl beklememiz gerekiyordu.
Hubble Uzay Teleskobu, SDSS J1004+4112 galaksi kümesini ilk kez 2016'da görüntülemişti. Bu, kütleçekimsel mercek etkisi nedeniyle görüntüsü 5'e bölünen tek kuasara ait ilk fotoğraf niteliğinde.
Independent Türkçe, Science Alert