TİP Genel Başkanı Baş: Erdoğan'ı Erdoğan'ın benzerleriyle yenmek mümkün değil

Halkın hiçbir kesimine düşmanlık etmemiş biri belirlenmesi halinde Millet İttifakı'nın adayını desteklemeye hazır olduklarını söyleyen Baş, geçmişte yapılan hataların aksine 2023'te tek adayla ilk turda seçimin kazanılması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Reuters'a cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ortak aday tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP'nin öncülüğünde kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın muhalif kesimde bir heyecan yarattığını belirten Baş, bunun muhalefet oylarını bölmek şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde nasıl bir aday görmek istedikleri sorusuna Baş, "Millet İttifakı'nın ne yapacağı belli değil. Yani onu hiç görmeden 'onlar ne yapıyorlarsa yapsınlar biz bildiğimizi yaparız' diye bir yaklaşım doğru değil. Biz niyet olarak taktik olarak ilk turda tek adayla bu işi bitirmenin daha anlamlı olduğu kanaatindeyiz" dedi.

Baş şöyle devam etti:

Bizim adayımız bir kişi değil. Bizim adayımız bir fikir olmalı. Bu fikirleri temsil edebileceğine inandığımız birisi olmalı... Yirmi yıllık AKP iktidarına karşı mücadele eden milyonlarca insan var bu ülkede. Bu insanlar baktıklarında en azından kendilerine düşman olmadığını görmeliler.

Baş, ortak adayın İstanbul Sözleşmesi için sokağa çıkan kadınlar, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve Gezi Parkı protestolarına katılanlar gibi AKP'nin politikalarına karşı mücadele eden kişilerin de destekleyeceği bir aday olması gerektiğini söyledi ve "Yani bunlar baktıklarında kendilerini görmeseler bile kendilerine düşman bir şey görmemeliler" diye ekledi.

Baş, "Yapılması gereken şey bence eğer ortaklık arayışları varsa tüm sendikalarla, tüm meslek örgütleriyle, tüm emek örgütleriyle ve tabii ki o altı siyasi parti dışında Türkiye'deki onlarca siyasi partinin hepsiyle görüşmektir. En azından niyetlerini ifade etmeleri, yaklaşımlarını paylaşmaları, görüş almaları (gerek). Kabul ederler etmezler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Geçmiş seçim hataları tekrarlanmamalı"

"Bir kere muazzam bir Tayyip Erdoğan'dan kurtulma arayışı, iradesi, kararlılığı, inadı var toplumda" diyen Baş, daha önceki iki cumhurbaşkanlığında muhalefetin yürüttüğü stratejilerden ders alınması gerektiğini söylerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir tanesinde Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir aday, güya işte milliyetçi, muhafazakar seçmenin oy vereceği düşünülen bir aday çıkartıldı. Tayyip Erdoğan'ı, Tayyip Erdoğan'ın benzerleriyle yenmek mümkün değil.

Diğer hatanın ise 2018 yılında muhalefetin seçimin ikinci tura kalmasını göze alması olarak niteleyen Baş, "İlk başta çok mantıklı geldi. Bize de öyle geldi o zaman. Şimdi buradan çıkarttığımız dersle biz diyoruz ki 'zaten ikinci turda oy vereceksek, oturalım, konuşalım, ilk turda anlaşalım, ikinci turda oy vereceğimiz kişiye ilk turda verelim, bitirelim bu işi' Yani boşu boşuna birbirimize enerji harcamayalım, iktidara karşı bu enerjiyi kullanalım" dedi.

"İsim tartışması önemsiz, önemli olan fikirler"

Tüm muhalefetin uzlaştığı konunun cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yürümediği olduğuna dikkat çeken Baş, "Tek adam sisteminin doğru bir sistem olmadığı konusunda, belki başka hiçbir şeyde anlaşamasak bile burada anlaşıyoruz. Demek ki yetkilerini parlamentoya devredecek bir kişiden bahsediyoruz" diye konuştu.

Baş, "Biz bu kişi tartışmasını önemsizleştirmek istiyoruz. Çünkü başka bir bakışımız var. Yani biz bir cumhurbaşkanlığı koltuğunu önemsizleştirmek istiyoruz. Bu 'adayınız kim?' sorusu iktidarın bir dayatması. Şimdi bizim bu 'adayınız kim' oyununu bozmamız lazım" dedi.

"Parlamentoya odaklanmak daha önemli"

Parlamentonun, cumhurbaşkanlığından daha önemli olduğunu belirten Baş, "Hele Tayyip Erdoğan'ı yeneceksek ve bir geçiş süreci olacaksa parlamento karar verici bir organ. Yasa yapmak, anayasayı referanduma götürmek ya da referandumsuz yasa değişikliği için gerekli olan milletvekili sayıları (önemli). Şimdi buna odaklanmak lazım" diye konuştu.

Muhalefetin esas enerjisini mecliste anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşmak için harcaması gerektiğini belirten Baş şöyle devam etti: 

Şu anda AKP-MHP 'başkanlığı kaybetsek bile meclisteki çoğunluğumuzla biz bir alternatif olmaya devam edebilir miyiz?' hayallerini kuruyorlar. Bizim de bence oraya odaklanmamız lazım.

"Seçim güvenliğinde işbirliği şart, yoksa ihanet olur"

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusuna açık olduklarını bildiklerinin altını çizen Baş, "Orada anlaşamasak bile - ki bence anlaşmak lazım- seçim güvenliği konusunda iş birliği şart. Türkiye'nin en temel problemlerinden bir tanesi seçim güvenliği meselesi ve orada muhalefetin bütün aktörlerinin en etkin biçimde pozisyon alması lazım. Bunu yapmazsak bence bu ihanet olur" diye konuştu.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU