Tayvan ordusunun başı Çinli trollerle dertte

İnsansız hava araçlarına taş atan Tayvan askerlerinin görüntüleri, Çin sosyal medyasında viral oldu

Bu eylemlerin eğlence arayışından mı, milliyetçilikten mi kaynaklandığı net değil (Tayvan Savunma Bakanlığı)

Güneş parlıyor, masada içkiler var ve müzik çalıyor. Çin sosyal medyasında yayılan görüntülerdeki genç erkekler piknik için güzel bir gün seçmiş gibi… Sohbet ederken ellerindeki kumanda ve ekrana da bakıyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarından biri aniden doğrulup heyecanla "Tank buldum" demese ortamda tuhaf bir şeylerin dönmediği düşünülebilirdi. Bu gençler, bilgisayar oyunu oynamak yerine, Tayvan kontrolündeki Kinmen adalarının üstüne sürdükleri insansız hava aracıyla (İHA) eğleniyor. 

Bu 15 saniyelik görüntü, son dönemde Weibo'da popüler olan çok sayıda içerikten yalnızca biri. Bir başka videoda da tepelerindeki drone'u fark eden Tayvan askerlerinin onu taşlarla düşürme çabaları bulunuyor. Bu sırada alınan kayıtlar, askerin yüz ifadelerini dahi gösteriyor. 


Çeşitli müzik ve emojilerle paylaşılan görüntüler, Çinlilerin basit drone'larla Tayvanlıları trollemesinin ne kadar yaygınlaştığını ortaya koyuyor. Askeri tesisler görüntülenerek Tayvan ordusunun zaafları teşhir ediliyor. 

Sosyal medyayı sıkıca denetleyen Çin yönetimi, bu drone görüntülerineyse kayıtsız kalıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, konuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

Çin drone'ları Çin toprakları üzerinde uçuyor, burada şaşıracak ne var?

Tayvan Savunma Bakanlığı bu olaylar üzerine yaptığı açıklamada, gelecek yıldan itibaren yeni bir drone'savar sisteminin kullanılacağını bildirdi. 

CNN International'ın konuştuğu Çin uzmanı gazeteci Isabel Hilton da bu aletleri kullananların kim olduğunu öğrenmelerinin imkansız olduğunu vurguladı. İHA'lar için "Askeri model değiller" derken operatörlerin aslında sivil kılığındaki askerler de olabileceğini işaret etti. 

Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Nüfusu 24 milyona yaklaşan Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

Ağustos başında Nancy Pelosi'nin bölgeyi ziyareti gerginliği artırdı. Bir ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın 25 yıl aradan sonra Tayvan'ı ziyaret etmesine sinirlenen Çin yönetimi, pek çok askeri tatbikatla gözdağı verdi. 

Bu korkutucu eylemler üzerine kendini savunma hakkını kullanacağını açıklayan Tayvan yönetimi, 1 Eylül'de ilk kez Çin'den gelen bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. 
 

Independent Türkçe, CNN International, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU