Bilim insanları çok iyi korunmuş bir "dinozor mumyası" bulduklarını açıkladı

Araştırmacılar, dinozorun açıktaki iskeletinin büyük bölümlerinin fosilleşmiş deriyle kaplı olduğunu belirtti

(Reading Üniversitesi)

Kanada'da nadir bir "dinozor mumyası" keşfettiklerini öne süren paleontologlar, bunun şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş dinozor fosillerinden biri olduğunu söyledi.

Aralarında Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nden bilim insanlarının da olduğu araştırmacılar, ördek gagalı, büyük gövdeli ve otçul bir dinozor olan hadrozorun fosilinin, Alberta'daki Dinozor Eyalet Parkı'ndaki bir yamaçtan çıkıntı yapmış halde bulunduğunu belirtti.

Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, dinozorun kalıntılarının hayvanın kuyruğunun ve sağ arka ayağının büyük bir kısmını içerdiğini söylerken, iskeletin tamamının tepenin içinde hâlâ korunuyor olabilme ihtimalinden bahsetti.

Bilim insanları, dünyanın bu bölgesinde hadrozor fosilleri nispeten yaygın olmasına rağmen, buluşu benzersiz kılan şeyin dinozorun açıktaki iskeletinin büyük bölümlerinin fosilleşmiş deriyle kaplanması olduğuna dikkat çekti.

Reading Üniversitesi'nden Brian Pickles da dahil olmak üzere bilim insanları, "dinozor mumyasının" hayvanın görünüşüne ve genel anatomisine daha fazla ışık tutabileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Pickles, "Bu çok heyecan verici bir keşif ve kazıyı gelecek iki saha çalışması sezonunda tamamlamayı umuyoruz. Kuyruğun ve ayağın küçüklüğüne bakarsak, bu muhtemelen genç bir örnek" dedi.

Bu dinozor 77 ila 75 milyon yıl önce ölmüş olabilir, yani dinozorların neslinin tükenmesinden 10 milyon yıl önce.

Dr. Pickles, "Yetişkin ördek gagalı dinozorlar fosil kayıtlarında iyi örneklendirilse de daha genç hayvanlar çok daha az yaygın. Yani buluş, paleontologların hadrozorların nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini anlamalarını sağlayabilir" diye ekledi.

Bilim insanları yeni keşfin, kayanın içinde hadrozorların neye benzediği hakkında daha çok bilgi verebilecek daha fazla korunmuş deri olabileceğine işaret ettiğini açıkladı.

Tüm iskeleti toplamak birkaç ay sürebilecekken, toplandıktan sonra fosil, ördek gagalı dinozorun türünü tam olarak belirlemek için laboratuvarlarda incelenmeye hazır hale getirilebilecek.

Ancak bunun için bir kafatası fosilinin bulunması gerekecek.

Araştırmacılar, "Bu numunenin boyutunu ve korunmasını göz önünde bulundurarak, araştırmaya ve sergilenmeye tamamen hazır olması birkaç yıl sürebilir" açıklamasını yaptı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU