Bilim insanları, Zimbabve'de Afrika'daki en eski dinozor fosilini buldu.
Paleontologlar, Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de en az 230 milyon yıl öncesine ait dinozor fosili bulunduğunu açıkladı.
Zimbabve Ulusal Müzeler ve Anıtlar kuruluşundan Darlington Munyikwa, "Dinozorların evrimi söz konusu olduğunda, Triyas döneminden kalma fosillere nadir rastlanıyor" dedi.
Fosilin 2017 ve 2019'da yapılan kazılarda bulunduğu ve özelliklerinin son yapılan çalışmalar neticesinde belirlendiği ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'deki Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi'nden Christopher Griffin, çalışmaya dair "Bu, dinozorların dünyanın her yerinde yaşadığına ve en baştan beri dünyaya hükmettiklerine dair hipotezin doğru olmadığını gösteriyor" dedi.
Akademisyen, "Dinozorlar ve birlikte yaşadıkları diğer hayvanların görüldüğü noktalar, bugün Güney Amerika, Güney Afrika ve Hindistan'ın güneyine denk gelen coğrafyayla sınırlı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
Bilim insanları Mbiresaurus raathi adı verilen dinozorun 1,83 metre uzunluğunda ve 29 kilogram ağırlığında olduğunu düşünüyor.
Yer bilimleri alanında çalışan akademisyen Sterling Nesbitt ise çalışmanın, dinozorların erken dönem evrimine dair bilgileri güncellediğini söyledi.
Akademisyen, "Mbiresaurus raathi gibi erken döneme ait dinozorlar, bu tür hayvanların söz konusu dönemdeki evriminin her bir bulguyla yeniden yazıldığını gösteriyor. Dinozorların ortaya çıkışının sanılandan daha karmaşık olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.