Trump'ın avukatları eski başkanın konutundan çıkan gizli belgelerin gizli olmayabileceğini öne sürüyor

Trump'ın müttefikleri sık sık, Ocak 2021'de görevden ayrılmadan önce eski başkanın geniş kapsamlı gizlilikten çıkarma emirleri verdiğini iddia ediyor

Eski Başkan Donald Trump'ın Mar-a-Lago konutunda FBI'ın gerçekleştirdiği arama sonrası el konan belgelerin listesi, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlandı (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatlarına göre Adalet Bakanlığı, FBI'ın 8 Ağustos'ta Trump'ın mülkünde yaptığı arama sırasında ele geçirilen gizli belgeleri kullanma yetkisine sahip değil çünkü belgelerin hiç de gizli olmama ihtimali var.

Geçen hafta, eski başkanın atadığı ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon, üçüncü taraf bir özel uzman belgeleri inceleyip ayrıcalıklı olup olmadıklarını belirleyene kadar, Adalet Bakanlığı'nın eski başkan hakkındaki cezai soruşturmayı ilerletmek için Trump'ın mülkünde ele geçirilen belgelerden herhangi birini kullanmasını engelleyen bir karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar, Yargıç Cannon'dan, ele geçirilen dokümanlardan gizlilik ibaresine sahip 100 belgeye istinaden kararı yeniden değerlendirmesini istedi. Savcılar, Trump'ın söz konusu belgeleri alıkoymasının ulusal güvenliğe zarar verip vermediğini belirlemek için, yönetimin FBI'ın bir incelemeye katılmasına ihtiyaç duyduğunu iddia ediyor.

Yargıcın önceki kararını uygulamasını talep eden bir önergede savcılar, Trump'ın "gizli kayıtlara sahip olduğunu veya sahip olma hakkını elinde tuttuğunu iddia etmediğini veya edemeyeceğini" belirtti. Fakat pazartesi günü mahkemeye sundukları dosyada Trump'ın avukatları, yönetimin "bu kayıtların gizliliğinin sürdüğünü kanıtlamadığını" belirterek, tasnif konusunun "daha sonra belirleneceğini" ekledi.

Mahkeme belgelerine göre, geçen ay Trump'ın mülkü için çıkarılan arama emrini uygulayan FBI ajanları, Mar-a-Lago'daki konutunda 100'den fazla "gizli olarak işaretlenmiş özgün belge" bulmuştu ve bunlardan üçü eski başkanın masasına saklanmıştı.

Belgeler, ABD sistemindeki en düşük sınıflandırma seviyesi olan gizliden, en yüksek çok gizli sınıflandırma seviyesine kadar çeşitli işaretler taşıyor. Bazıları, nükleer silahlara veya ilgili bireylere ilişkin bilgiler içerdiğini gösteren ek işaretlere sahip ve istihbarat kaynaklarına işaret ediyor.

Trump'ın bazı müttefikleri, eski başkanın görev süresinin son haftalarında belgeleri Beyaz Saray'dan çıkarmadan önce gizliliğini kaldırdığını öne sürüyor. Yine de, iki kez azledilen eski başkan dahil hiç kimse, ne böyle kapsamlı bir gizlilikten çıkarma emri verildiğine kanıt sundu ne de böyle bir emrin kanıtı başka kaynaklar aracılığıyla ortaya çıktı.

Fakat eski başkanın avukatları, Adalet Bakanlığı'nın el konan herhangi bir belgeye erişim hakkı olmadığını çünkü bunların Ulusal Arşivler'de (NARA) olması gereken başkanlık kayıtları veya eski başkana iade edilmesi gereken kişisel kayıtlar olduğunu savunarak daha da ileri gitti:

En iyi ihtimalle, Yönetim nihayetinde belirli Başkanlık kayıtlarının Nara'ya iade edilmesi gerektiğini belirleyebilir. Ele geçirilen tüm materyallerle ilgili net olan şey, bunların ya Başkan Trump'a... ya da Nara'ya ait olduğu ancak Adalet Bakanlığı'na ait olmadığıdır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU