Rusya, Mısır’ın ilk nükleer santrali için reaktör üretmeye başladı

Mısır, Rusya’nın El-Dabaa Nükleer Santrali'ndeki birinci güç ünitesinde reaktör üretimine başlamasıyla birlikte yeni bir operasyonel adım atmış oldu

ROSATOM Genel Müdürü Likhachev, El-Dabaa Nükleer Santrali'ndeki birinci güç ünitesi için reaktör üretimini başlattı. Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

Mısır’ın ilk nükleer santralinin inşa etme projesinde Rusya'nın nükleer santraldeki birinci güç ünite için reaktör üretmeye başladığının duyurmasıyla yeni bir operasyonel adım atıldı. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM), Akdeniz kıyısında (Kahire'nin kuzeybatısı) Matruh ilinin ed-Dabaa ilçesinde bir nükleer santral inşa ediyor. Nükleer santral, her biri bin 200 megavat kapasiteli, toplam 4 bin 800 megavat elektrik üretecek 4 nükleer reaktörden oluşuyor.

El-Dabaa Nükleer Santrali Proje Yönetimi Genel Danışmanı Grigory Sosnin, Mısır’daki santral için seçilen nükleer reaktör teknolojisinin, onu Afrika Kıtası’nda bulunmayan, en güvenli ve son teknolojiye sahip en gelişmiş nükleer santrallerden biri haline getirdiğini söyledi. Şarku'l Avsat'a konuşan Sosnin, nükleer santralin, atmosfere salınan karbondioksit miktarının azaltılmasına önemli ölçüde katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

ROSATOM Genel Müdürü Alexey Likhachev pazar akşamı, ed-Dabaa Nükleer Santrali’nin birinci güç ünitesi için reaktör üretimini başlattı. Bir şenlik havasında yapılan törende Likhachev, “Bugün burada sadece reaktör üretmeye değil, Mısır'da yeni bir yaşam tarzı kurmaya da başlıyoruz” diyerek ed-Dabaa Nükleer Santrali’nin ‘ülkeye 100 yıl boyunca sürdürülebilir yeşil enerji sağlayacağına’ dikkat çekti.

Ed-Dabaa Nükleer Santrali’nin birinci güç ünitesinin reaktör gövdesi için ara parçaların üretim süreci 1 Haziran 2022 tarihinde St. Petersburg yakınlarındaki Kolpino'daki üretim tesisinde, Nükleer Santraller Kurumu (NPPA) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emced el-Vekil başkanlığındaki Mısırlı bir heyetin katıldığı törenle başlamıştı.

Ed-Dabaa Nükleer Santrali projesi, Rusya ve Mısır arasında imzalanan ve 11 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren sözleşme kapsamında hayata geçirildi. Sözleşmeye göre Rusya, sadece santrali inşa etmekten sorumlu olmayacak, aynı zamanda santralin çalışmaya devam ettiği süre boyunca santrale nükleer yakıt tedarik edecek. Rusya ayrıca nükleer santraldeki personele yönelik eğitim programları düzenleyerek Mısır tarafına yardımcı olacak ve ilk 10 yıl, santralin işletilmesine ve bakımına destek sağlayacak.

Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir bir süre önce yaptığı açıklamada, nükleer santralin birinci güç ünitesinin tamamlanmasını ve 2026 yılına kadar denemelerini bitirmesini beklediklerini söylemişti. NPPA Yönetim Kurulu Başkanı Vekil de geçtiğimiz aralık ayında, Ed-Dabaa Nükleer Santrali’nin 2030 yılına kadar 4 bin 800 megavat elektrik üreterek tam kapasiteyle çalışacağı bilgisini vermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU