Yeni anket: Liz Truss'ın başbakanlığı, Britanyalıların yarısını hayal kırıklığına uğrattı

"İlk kez, hiçbir beyaz erkek siyasetçi önemli bakanlıklarda olmayacak"

Muhafazakar Parti üyeleri de Liz Truss'ın kuracağı hükümetin ülkeyi iyi yönetebileceğinden şüphe duyuyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) merkezli internet tabanlı anket şirketi YouGov'un son araştırmasına katılan Britanyalıların yarısı, Liz Truss'ın başbakan olmasından ötürü hayal kırıklığına uğradığını söyledi. 

YouGov'un dün yayımladığı ankete göre söz konusu yüzde 50'lik kesimin yüzde 33'ü, Truss'ın galibiyetinden "büyük hayal kırıklığı yaşadığını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhafazakar Parti'den ankete katılanların yüzde 41'i Truss'ın seçilmesinden memnun olduğunu belirtirken, yüzde 34'üyse hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

Ankette görüşlerini paylaşan yurttaşların üçte ikisi (yüzde 67) Truss'ın kuracağı hükümetin, ülkede artan enflasyonu engelleyebilecek politikalar üretemeyeceğini savundu.

Yüzde 38'lik kesimse Truss'ın ülkeyi iyi yönetebileceğine hiç güvenmediğini söyledi.

Truss'ın artan yaşam maliyetini kontrol altına alma konusunda başarılı olacağına inananların oranıysa yüzde 19.

"Muhafazakarların yarısından fazlası güvenmiyor"

Anket sonuçlarına göre Muhafazakar Parti içinde de Truss'ın politikalarına dair güvensizlik söz konusu. 

Partiden çalışmaya katılanların yüzde 35'i Truss'a güvendiğini belirtirken, yüzde 54'üyse yeni lidere az güvendiğini ya da hiç güvenmediğini söyledi.

"Sunak'ı yenerek galip olmuştu"

BK'de Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlık görevinden 7 Temmuz'da istifa etmişti.

Johnson'ın yerini almak için yarışa giren adaylardan eski Dışişleri Bakanı Truss ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak son etaba kalmıştı.

47 yaşındaki Truss, dün parti üyeleri arasında yapılan oylamada 81 bin 326 oy alırken, rakibi Sunak ise 60 bin 399 oyda kalmıştı. Oy kullanan toplam üye sayısı 172 bin 438'di.
 


"Demir Leydi" üçüncü kadın başbakan

BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi'nin yeni sakini seçilen evli ve iki çocuk annesi Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra ülkenin üçüncü kadın başbakanı oldu.

Oxford Üniversitesi'nde felsefe, ekonomi ve siyaset eğitimi gören Truss, siyasi öğrenci faaliyetlerine aktif olarak katıldı ve önce Liberal Demokrat sonra da Muhafazakar saflarda yer aldı.

Johnson hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak çalışan Truss, ülke tarihinde bu konumda görev yapan ikinci kadın oldu.

Rusya - Ukrayna Savaşı'nda Kiev yönetimine verdiği destek ve Moskova'ya yönelik yaptırımlarda oynadığı rollerle de dikkati çekti.

Truss, vergilerin düşürülmesi, savunma harcamalarının artırılması ve sığınmacıları Ruanda'ya gönderme politikası gibi uygulamalara destek vermesiyle,  "Demir Leydi" lakaplı Thatcher'a da benzetiliyor. 

"Brexit'te kararını değiştirdi"

Yeni başbakan, 2016'da BK'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için yapılan Brexit referandumunda, ilk başta ülkesinin AB'de kalması gerektiğini savundu.

O dönem ülkenin ünlü tabloid gazetelerinden Sun'da yayımlanan makalesinde Truss, Brexit'in bir trajedi olacağını, AB'yle ticarette çok daha fazla bürokrasi ve kural getireceğini savundu.

Fakat Truss'un destek verdiği çizgi referandumda yenildikten sonra siyasetçi fikrini değiştirdi ve Brexit'in her şeyi yeniden şekillendirmek için bir fırsat sunduğunu öne sürdü.

"Ülke tarihinde bir ilk"

Öte yandan Truss'ın kuracağı kabinede BK tarihinde ilk kez, ülkedeki önemli bakanlıklarda beyaz erkeklerin görev yapmama ihtimali de söz konusu.  

Yerel basında yer alan iddialara göre yeni BK lideri, James Cleverly'i Dışişleri Bakanı, Suella Braverman'ı İçişleri Bakanı ve Kwasi Kwarteng'i Hazine Şansölyesi olarak atamayı planlıyor.  

Annesi Batı Afrika'daki Sierra Leone'de, babası da BK'deki Wiltshire'da doğan 53 yaşındaki Cleverly, seçimlerden önce Muhafazakar Parti'nin siyah kesimden nasıl oy alabileceğine dair konuşmalar yapmıştı.

Ailesi Batı Afrika'daki Gana'dan ülkeye göç eden 47 yaşındaki Kwarteng ise BK'nin sömürgeciliği üzerine bir kitap yayımlamıştı.

42 yaşındaki Braverman'ın ailesi de 1960'larda Kenya ve Mauritius'tan BK'ye göç etmişti.



Independent Türkçe, RT, YouGov, Washington Post, BBC Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU