Hapse atılan Cafer Penahi ve Muhammed Resulof, İran yönetimine meydan okudu

İki yönetmenin de uluslararası ödülleri var

 Cafer Panahi, Ofsayt'la 2006'da Berlin Uluslararası Film Festivali Altın Ayı ödülünü kazanmıştı (Reuters)

İran'da hapse atılan ünlü yönetmenler Cafer Penahi ve Muhammed Resulof, yöneticilere meydan okudu. İkili, üretime devam sözü verdi.

Penahi ve Resulof, 79. Venedik Film Festivali organizatörlerine bir mektup gönderdi. Penahi'nin Khers nist adlı filmi, festivalin büyük ödülü Altın Aslan'a aday.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün yayımlanan açıklamada yönetmenler, "İran'daki bağımsız sinema akımı üyelerinin, üretim çağrısı yaptıkları için, iktidardakiler tarafından suçlu görüldüğünü" söyledi.

İkili, "İran sineması tarihi, sansüre direnmek ve sanatın hayatta kalmasını sağlamak için mücadele eden bağımsız yönetmenlerin aktif varlığına tanık oluyor” ifadesini kullandı.

Sinema camiasından bazı kişilerin film yapmasının yasaklandığını ve bazı kişilerin sürgüne yollandığını belirten Penahi ve Resulof, "Yine de, yeniden üretme ümidi varoluşumuza bir gerekçe sağlıyor" dedi:

Nerede, ne zaman veya hangi koşullar altında olursa olsun bağımsızca film yapanlar ya üretir ya da üretmeyi düşünür.

Yönetmenler, protestoculara yapılan müdahaleye tepki göstermişti

İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Abadan'da 23 Mayıs'ta 10 katlı bir iş merkezinin çökmesi sonrasında usulsüzlük haberleri ortaya çıkmıştı.

Bunun ardından bölgede hükümet karşıtı protestolar düzenlendi, polisse göstericilere sert şekilde müdahale etti.

Daha sonra 70'ten fazla İranlı sinemacı "Silahını Bırak" başlıklı bir bildiriyle müdahaleye tepki gösterdi.

İmzacılardan 50 yaşındaki Resulof ve Mustafa Al Ahmet adlı bir başka İranlı yönetmen, "devrim karşıtlarıyla bağlantılı olmak ve toplumu kışkırtmak" gibi suçlamalarla 8 Temmuz'da tutuklandı.

Penahi ise Resulof ve Ahmet hakkında bilgi almak için Tahran'daki savcılığı ziyaret ettikten sonra yakalandı.

62 yaşındaki yönetmenin daha sonra 2010'da çarptırıldığı 6 yıl hapis cezasının tümünü yatmasına karar verildi.

Penahi, 2010'da hükümet karşıtı protestolara verdiği desteğin ardından gözaltına alınmış, "sistem karşıtı propaganda yaptığı" suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak ünlü yönetmen, iki ay hapis yatmasının ardından şartlı tahliyeyle serbest bırakılmıştı.

Penahi, "Taksi" filmiyle 2015'te Berlin Film Festivali'nde en iyi filme verilen Altın Ayı ödülü başta olmak üzere birçok uluslararası ödül aldı. Muhammed Resulof da "Şeytan Yoktur" adlı filmiyle 2020'de Altın Ayı ödülünü kazanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Gazete Duvar

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU