Rusya'nın petrol ihracatı düşse de kârı arttı

Türkiye de Rus petrolü ithalatını ikiye katlamıştı

Rusya'nın petrol gelirleri artarken, stratejik enerji ortaklarını kaybettiği için üretimi devam ettiremeyeceğine de dikkat çekildi (Reuters)  

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Batılı ülkelerin yaptırımlarına rağmen Rusya'nın petrol satışından kârının arttığını yazdı.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Rusya, temmuzda günlük 7,4 milyon varil ham petrol, dizel ve benzin ihracatı gerçekleştirdi. Bu sayı, yılın başından bu yana günlük yalnızca 600 bin varillik bir azalmaya işaret ediyor.

Ayrıca Rusya'nın bu yılki petrol ihracatından aylık ortalama 20 milyar dolar kazandığı, bu rakamın geçen yıl 14,6 milyon dolar olduğu da bildirildi.

Haberde, Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Ukrayna istilası nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygularken, Ortadoğu ve Asya'daki ülkelerin satın aldığı petrol miktarını artırdığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu durumun özellikle Washington'da kafa karışıklığına neden olduğu da belirtildi.

Carnegie Moskova Merkezi'nden enerji analisti Sergey Vakulenko, "Dünyanın petrole ihtiyacı olduğu anlaşıldı. Kimsenin de günlük 7,5 milyon Rus petrolüne ve petrol ürünlerine ambargo koymaya cesareti yok" dedi.

Rusya'nın fuel oil ürünlerini Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattığı da ifade edildi.

Bunların çoğunun BAE'ye bağlı Füceyre limanında, İran petrolüyle karıştırılarak gizlenip satıldığı iddia edildi.

Türkiye, Rus petrolü ithalatını ikiye katlamıştı

Ayrıca Türkiye ve Çin'in de satın aldıkları Rus petrolü miktarını artıran ülkelerden olduğu belirtildi.

Finans analizi firması Refinitiv Eikon'un paylaştığı verilere göre Türkiye'nin Rusya'dan bu yıl ithal ettiği petrol miktarı, geçen yıla kıyasla ikiye katlandı.

Geçen yıl ağustosa kadar olan dönemde günde 98 bin varil ithal edilirken, söz konusu rakam bu yıl aynı dönemde günde 200 bin varili geçti. 

Rusya, temmuzda Çin'in en fazla petrol satın aldığı ülke olmuştu. Pekin'in açıkladığı rakamlara göre satın alınan petrol miktarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,6 artarak 7,15 milyon ton olmuştu.
 


Rus petrolünün yüzde 90'ına ambargo

Yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına yasak getirecek 6'ncı yaptırım paketi konusunda AB ülkeleri mayısta anlaşma sağlamıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan boru hattıyla sağlanan yüzde 10 oranındaki petrol konusunu ileride tekrar değerlendireceklerini ifade etmişti.

Birlik, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini, doğalgazının da yüzde 40'ını Rusya'dan sağlıyordu.

"Moskova, enerji savaşını kazanmıyor"

Öte yandan IAE Başkanı Fatih Birol, dünkü açıklamasında Rusya'nın stratejik enerji ortaklarını kaybettiğini belirterek "Moskova, dünyadaki müşteriler arasında büyük güven kaybetti. Gelirlere bakarak düşülen bir yanılgı var. Rusya, enerji savaşını kazanmıyor" demişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU