Yenilenebilir enerji kaynakları Almanya'da ilk kez kömür ve nükleer santrallerin toplamından daha fazla elektrik üretti.
Güneş, rüzgar, biyokütle ve hidroelektrik santraller 2019 yılının ilk altı ayında ülkenin elektrik üretiminin yüzde 47,3'ünü oluştururdu. Yüzde 43,4'üyse kömür ve nükleer santrallerden geldi.
Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü (ISE) tarafından temmuzda yayımlanan rakamlara göre, geçen yılın aynı döneminden yaklaşık yüzde 15 daha az karbondioksit üretildi.
Bununla birlikte, bazı bilim insanları yenilenebilir enerjiyle üretilen elektriğin artmasını olumlu hava koşullarına ve “piyasaya dayalı olaylara” bağladı.
Düşünce kuruluşu Agora Energiewende'den Fabian Hein, Deutsche Welle'e özellikle 2019'un rüzgarlı hava koşulları sayesinde rüzgar enerjisi kullanımında yüzde 20'lik artış meydana geldiğini söyledi.
Ayrıca güneş panellerinden elektrik üretimi yüzde 6, doğalgazla üretimde yüzde 10 artış yaşanırken, nükleer enerjinin ülkenin elektrik üretimine payı neredeyse hiç değişmedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Taş kömür kullanımı, 2018'in ilk yarısına göre yüzde 30 oranında azaldı. Turbadan elde edilen kömür benzeri bir madde olan linyitte de yüzde 20’lik azalma yaşandı.
Bununla birlikte aynı dönemde, doğalgazla elektrik üretimi yüzde 10 arttı.
Fraunhofer ISE'den Profesör Bruno Burger’a göre, kömür kullanımındaki düşüş piyasanın yönlendirdiği kömürden gaza “yakıt değişiminden” kaynaklanıyor.
Değişimi AB Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki karbondioksit izin maliyetlerindeki yükselişe ve gaz fiyatlarındaki düşüşe bağladı.
Veri firması Refinitiv’in baş karbon analisti Yan Qin, Clean Energy Wire’a yaptığı açıklamada “Ocak ayından bu yana, yüksek karbon fiyatların gaz için mükemmel pazarı sağladığını gördük” dedi.
Gerçekten ilginç bir durumla karşı karşıyayız: Almanya'nın günlük enerji piyasasında, yüksek karbon ve çok düşük gaz fiyatları, gazı linyitin de önüne geçiriyor.
Hükümet rakamlarına göre yenilenebilir enerji kaynakları 2018’de Almanya’nın tükettiği elektriğin yüzde 40’ını oluşturdu.
İngiltere'deyse geçen yıl elektriğin yüzde 29'u yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.
Almanya, nükleer santrallerini 2022 yılına kadar tasfiye etmeyi hedefliyor. Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) sayesinde Almanya’nın yenilenebilir enerji üretimi son yirmi yıldır sürekli artıyor. Yasa geçen yıl da değiştirilmiş ve tüketicilere ücret indirimine gidilmişti.
Ancak Almanya hala enerji ihtiyaçları için kömür, gaz ve linyite bağlılığını sürdürüyor.
Almanya’nın kömür bağımlılığına son verme konusundaki tereddütü, haziran ayında yüzlerce iklim aktivistinin fosil yakıt kullanımını protesto etmek için ülkenin en büyük açık kömür madenlerinden birini basmasına sebep olmuştu.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. IndependentTürkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent