Bilim insanları "düşünme" yeteneğine sahip bir malzeme tasarladıklarını söylüyor.
Penn State Üniversitesi ve ABD Hava Kuvvetleri'nden araştırmacılar, mekanik bilgilerin işlenmesinden yararlanmak ve bunu gelişmiş bir malzeme formuna entegre etmek üzerine 1938'e kadar uzanan araştırmalar üzerine kendi buluşlarını inşa etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Teknoloji, bilgiyi insan vücudunda beynin oynadığı role benzer şekilde işlemek için tipik olarak silikon yarı iletkenlere bel bağlayan entegre devrelere dayanıyor.
Araştırma ekibi, hesaplama görevlerini yerine getirebilen bu entegre devrelerin çevremizdeki "hemen hemen her malzemenin" kullanılmasıyla elde edilebileceğini keşfetti.
Penn State'te makine mühendisliği doçenti Ryan Harne, "Bu tür sinyalleri işlemek için ek devrelere ihtiyaç duymadan, aynı anda mekanik stresi algılayabilen, düşünebilen ve harekete geçebilen bir mühendislik malzemesinin ilk örneğini yarattık" dedi.
Yumuşak polimer malzeme, daha sonra işlenen dijital bilgi dizilerini alabilen bir beyin gibi davranarak, tepkileri kontrol edebilen yeni dijital bilgi dizileri yaratıyor.
Malzeme, harici uyaranları alabilen ve bunları daha sonra çıkış sinyalleri oluşturmak için işlenebilecek elektriksel bilgilere çevirebilen, yeniden yapılandırılabilir devreler kullanarak çalışıyor.
Ekip, malzemenin kabiliyetlerini karmaşık aritmetik hesaplamaları yapmasını sağlayarak gösterdi ama bu malzeme, otonom arama - kurtarma sistemleri gibi uygulamalarda ışık sinyallerini iletmek üzere radyo frekanslarını tespit etmede de kullanılabilir.
Hatta havadaki patojenleri tanımlayabilen, izole edebilen ve nötralize edebilen biyo - hibrit malzemelerde bile kullanılabilme potansiyeline sahip.
Bilim insanları artık bu malzemeyi, görsel bilgileri de fiziksel sinyalleri "hissettiği" şekilde işleyebileceği şekilde geliştirmeyi umuyor.
Profesör Harne, "Şu anda yarattığımız 'dokunma' duygusunu güçlendirmek için bunu bir 'görme' aracına çeviriyoruz" dedi.
Amacımız, bir çevrede işaretleri görerek, onları takip ederek ve üzerine bir şeyin basması gibi olumsuz mekanik güçlerin yolundan çekilerek otonom navigasyon yeteneği sergileyecek bir malzeme geliştirmek.
Araştırmanın detaylarını sunan çalışma Nature Electronics adlı bilimsel dergide yayımlandı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan
© The Independent